Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Google vill kunna läsa av dina ögon

- 20/08/2013, 17:29 -
Snart i en verklighet nära dig?
1 av 4

Snart i en verklighet nära dig?

Fredrik Persson / SCANPIX SWEDEN / OBS! MONTAGE

Kommer Google kunna läsa av dina blickar i framtiden?
2 av 4

Kommer Google kunna läsa av dina blickar i framtiden?

Fredrik Persson / SCANPIX SWEDEN

En bild inifrån Googles högkvarter.
3 av 4

En bild inifrån Googles högkvarter.

Connie Zhou / AP / SCANPIX

Google Glass väntas släppas först nästa år.
4 av 4

Google Glass väntas släppas först nästa år.

AP/Scanpix

Kommer du ihåg den gamla filmen Minority Report med Tom Cruise? Snart kan den bli verklighet – i alla fall om Google får bestämma. Här är deras nya patent.

Tänk dig en reklamtavla som går förbi. Tänk om det skulle vara möjligt att den ändrade innehåll beroende på vem som tittar på den? Eller att den kunde räkna hur många gånger du tittat på den under den senaste veckan?

Det låter kanske otroligt, men det verkar vara närmare än man tror. Nu har sökjätten Google sökt ett patent i USA på en teknologi som läser av människors blickar, enligt Huffington Post.

"Betalt per blick"

Patentet beskriver ett system som beskrivs med orden "pay per gaze" – betalt per blick. Det låter med andra ord som att det är en annonsörs dröm. Snart kanske man kan räkna exakt hur många gånger personer tittat på en viss annons på en hemsida eller på stan.

Nästa år ska Googleglasögonen Google Glass släppas till allmänheten, något försenat. Men till den nya produkten kommer det inte att finnas något spår av tekniken som företaget sökt patent på.

"Vissa kan mogna till produkter, andra inte"

Ett patent innebär inte att det finns någon färdig produkt eller ens en prototyp.

– Vi erhåller patent på en mängd olika idéer. Vissa av dessa kan senare mogna till verkliga produkter eller tjänster, andra inte. Framtida produktpresentationer behöver inte nödvändigtvis härstamma från patent, säger en av Googles talespersoner till Huffington Post.

Den berömda scenen ur Minority Report: