Det är tredje gången Mark Zuckerberg får sin Facebooksida hackad.
1 av 2
Det är tredje gången Mark Zuckerberg får sin Facebooksida hackad. - Foto: Montage
Facebook vill inte betala hackaren för att de anser att han agerat felaktigt när han avslöjade buggen.
2 av 2
Facebook vill inte betala hackaren för att de anser att han agerat felaktigt när han avslöjade buggen. - Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / SCANPIX

Hackade Zuckerberg – får belöning av hackare

Den palestinske hackare Khalil Shreateh tog sig in på Mark Zuckerbergs Facebooksida för att visa en bugg. Men trots att han hjälpte företaget fick han ingen belöning – något andra hackare nu har löst.


Tidigare intrång mot Zuckerberg

Under 2011 hackades Mark Zuckerbergs Facebooksida inte mindre än två gånger. I januari skrev någon via hans konto att Facebook skulle börja med mikrolån. I december samma år upptäcktes ett säkerhetshål som blottade låsta användares bilder – bland annat läckte ett flertal ut där Zuckerberg träffade presidenten Barack Obama.

När Khalil Shreateh upptäckte ett hål i Facebook vände han sig till företaget för att rapportera felet. Hans information togs dock inte på allvar och han bestämde sig därför för att utnyttja hålet och posta en länk på grundaren Mark Zuckerbergs Facebooksida.

Strax därefter hade Facebook löst problemet. Men trots att nätjätten brukar betala ut pengar till hackare som upptäcker säkerhetshål fick inte Shreateh någon belöning.

"Fem år gammal laptop"

Nu har hackare världen över gått ihop för att hjälpa den palestinske teknikern. Marc Maiffret, chefstekniker på nätsäkerhetsföretaget Beyond Trust, skapade insamlingen och bidrog själv med 13 000 kronor. Målet är 65 000.

– Han sitter där i Palestina och gör sin research på en fem år gammal laptop som ser ut att vara halvtrasig. Det här är något som skulle kunna hjälpa honom enormt, säger Marc Maiffret enligt Wired.

Facebook: Gick inte korrekt till

Facebook har ett helt system för så kallade "white hats" (hackare som hackar för att visa på säkerhetsfel). Men Shreateh har inte betett sig som en sådan, menar det sociala nätverket.

– Att utnyttja buggar för att påverka verkliga användare är ett oacceptabelt beteende från en white hat. Vi låter researchers skapa testkonton för att hjälpa till med research och tester. I det här fallet har researchern använt buggen han upptäckte för att lägga upp saker på tidslinjen hos flera användare – utan deras tillåtelse, säger Facebooks Matt Jones till sajten Hacker News.

I ett klipp på Youtube förklarar Sheateh hur han hittade felet:

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!