Tusentals Guy Fawkes-masker i filmen "V för Vendetta". I fjol ville det löst sammansatta nätverket samla liknande skaror i London.
1 av 7
Tusentals Guy Fawkes-masker i filmen "V för Vendetta". I fjol ville det löst sammansatta nätverket samla liknande skaror i London. - Foto: Stella Pictures
Det var dock inte fullt lika många som i filmen som sedan dök upp.
2 av 7
Det var dock inte fullt lika många som i filmen som sedan dök upp. - Foto: Matt Dunham / AP / SCANPIX
Flera sajter attackerades också den 5 november ifjol.
3 av 7
Flera sajter attackerades också den 5 november ifjol. - Foto: Matt Dunham / AP / SCANPIX
En samling Anonymousaktivister på Trafalgar Square.
4 av 7
En samling Anonymousaktivister på Trafalgar Square. - Foto: Matt Dunham / AP / SCANPIX
Historien i "V för Vendetta" utspelar sig i ett framtida Storbritannien som tagits över av ett fascistiskt parti - med övervakning och krig som följd.
5 av 7
Historien i "V för Vendetta" utspelar sig i ett framtida Storbritannien som tagits över av ett fascistiskt parti - med övervakning och krig som följd. - Foto: Stella Pictures
Huvudkaraktären "V" kämpar mot fasciststaten.
6 av 7
Huvudkaraktären "V" kämpar mot fasciststaten. - Foto: Stella Pictures
Huvudrollen spelas av Hugo Weaving - vars ansikte aldrig syns.
7 av 7
Huvudrollen spelas av Hugo Weaving - vars ansikte aldrig syns. - Foto: Stella Pictures

Anonymous planerar "miljonmarsch"

"Remember, remember the 5th of November". Ja, ni kan slagorden vid det här laget. Nu planerar Anonymous en ny protest världen över – men den här gången gör man det via Facebook.


Masken och datumet

Guy Fawkes-masken blev känd efter filmen "V för Vendetta" (baserad på Alan Moores seriebok) med Hugo Weaving i huvudrollen som den maskerade mannen som hämnas på ett korrupt och fascistiskt politiskt system i framtidens Storbritannien.

Guy Fawkes-natten firas i England den 5 november varje år. Han försökte 1605 spränga parlamentet i den så kallade krutkonspirationen, en del i en katolsk sammansvärjning mot den protestantiske kung Jakob I.

"Den största fredliga marschen i mänsklighetens historia". Det är vad det mycket löst sammansatta hackernätverket Anonymous planerar till årets högtidlighållande av den 5 november – "Guy Fawkes Night".

Det har tidigare gjorts försök att få ihop stora skaror på gator och torg, de flesta med Guy Fawkes-masker på. Men försöken har varit mindre lyckade. Kanske är det också därför som man nu för ovanlighetens skull vänt sig till Facebook för att samla ihop folk.

150 event – 150 marscher

Målet är att hålla över 150 olika protestmarscher världen över – och samtliga ska ha ett eget Facebookevent, skriver International Business Times.

En av de största just nu är den i Washington, där cirka 11 000 tryckt på "attending". Det svenska eventet har endast 27 gäster i nuläget.

Det har till och med skapats en karta där man kan klicka sig in på samtliga Facebookevent för miljonmarschen världen över. Även på den officiella sajten MillionMaskMarch.org kan man hitta de olika platserna.

Vill stoppa "krig, död och lögner"

I ett av alla videoklipp som lagts ut på Youtube inför den 5 november dyker bland annat Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning (tidigare Bradley Manning) upp på bild. Personer som sägs kämpa för Anonymous "sak", enligt videon.

International Business Times skriver att det är något otydligt vad den maskerade miljonmarschen protesterar mot. Det verkar dock som att Anonymous vill stoppa "krig, död, lögner och företagens girighet".

Se Youtubeklippet här:


/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.