Publicerade bilder på lik och slagna barn – fick vara kvar på Facebook

En Facebookgrupp publicerade bilder på avhuggna huvuden, misshandlade barn och trafik- och våldtäktsoffer. Trots flera anmälningar lät Facebook sidan vara kvar – i en månad.


Tidigare fall

Facebook har länge haft problem med stötande grupper som inte plockats bort. Gruppen "Unga gravida horor", där gravida kvinnor hängdes ut, låg uppe i flera dagar och fick över 2 000 likes. En liknande svensk Facebookgrupp med namnet "Alla tjejer är horor" fick snabbt över 460 medlemmar.  

Tidigare har Nyheter24 skrivit om en barnporrsida på Facebook med 16 000 anhängare. Dagligen publicerade sidan bilder på lekande flickor. Under flera av bilderna skrevs sexuella beskrivningar om deras kroppar. 

"Därför publicerar vi bilderna"

I ett mejl till Nyheter24 förklarar personer bakom sajten varför de publicerar bilderna:

"För oss är det ocensurerat material för dem som kan hantera det och vill se vad som egentligen händer i världen Man kan jämföra det med en trafikolycka: ena sidan av vägen är blockerad på grund av olyckan – den andra är blockerad på grund av alla som stannat för att se vad som hänt. Men vi har också användare som har en drivkraft efter att få se de här sakerna och vill diskutera dem med andra likasinnade människor".

Gruppen "Unga gravida horor" och en barnporrsida från Australien tilläts ligga kvar på Facebook i flera dagar och fick tusentals likes.

Nu kan Nyheter24 avslöja att Facebook återigen låtit en extremt stötande grupp finnas kvar – trots en rad anmälningar. Den 8 augusti registrerades gruppen Ogrish TV som sedan den 8 september nästan dagligen lagt upp makabra bilder på framför allt söndertrasade trafikoffer. 

I gruppen finns även bilder på avslitna huvuden, små barn som misshandlas och våldtagna tonårsflickor.

På onsdagskvällen tog Nyheter24 kontakt med Facebooks talesperson Jan Fredriksson. En timme senare var gruppen borttagen. Fredriksson förklarar att Facebook inte i förväg övervakar vad grupper skriver och att man litar på att användarna följer reglerna som finns.

– Folk bryter förstås mot reglerna ändå och det är helt klart att det här inte alls låter trevligt. Men samtidigt är det svårt för Facebook att veta vad som försiggår, vi vill inte övervaka innehåll i förväg utan reagerar efter inkomna anmälningar, säger Fredriksson till Nyheter24.

Men den här gruppen har anmälts upprepade gånger. Varför gjordes inget?

– Den här gruppen låter som ett extremfall och rent förskräcklig. Men det kan ha varit så att gruppen blev känd utanför den innersta kretsen som gillade innehållet först under onsdagen och att anmälningarna kom därefter. Jag måste faktiskt kolla upp det.

Så om ingen anmäler kan en grupp publicera bilder på misshandlade barn under lång tid utan att ni vidtar åtgärder?

– I princip är det så, så länge ingen anmäler det. För då kommer det inte till Facebooks kännedom. Sedan finns det ju tekniska funktioner i systemet som skulle kunna flagga för en bild till exempel. Men det här är väl ett internetproblem i sig. Vi hoppas och tror att Facebook är en av de tjänster där det är minst risk för att sådant här händer. 

Ni har tidigare haft problem med sådana här grupper. Hur tycker du att ert system fungerar?

– Facebook genererar inget innehåll och har otroligt många användare. Jag vet ingen annan internettjänst som har ett så fungerande system som vi har, men visst, det kan alltid bli bättre. 

Gruppen använde sig av samma namn som en sajt som gjort sig känd för att lägga upp allt från porrfilmer till klipp på bilolyckor, allvarliga infektioner och människor som bränns till döds. Kategorierna på hemsidan går under namn som "Avrättningar" och "Cut in half". Personer bakom sajten förklarar dock att de inte skapat Facebookgruppen.

"Vi har inte och har aldrig haft några aktiva Facebookgrupper. Vi har våra egna nätverk och behöver inte Facebook", skriver sajten i ett mejl till Nyheter24.

/
Lik
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.