Bilden på tvååringen som precis klarat av en hjärtoperation berörde många.
Bilden på tvååringen som precis klarat av en hjärtoperation berörde många. - Foto: Faksimil Facebook / Montage

Hjärtsjuk tvååring utnyttjades av spamsida på Facebook

Sean Murphy fotade sin tvååriga dotter precis efter att hon överlevt en tre timmar lång hjärtoperation. Sen kapades hans bild av en spamsida på Facebook – men till slut vann ändå godheten.


Medfött

Lilla Serafina led av en medfödd hjärtsjukdom som på svenska kallas patent foramen ovale. Cirka 27 procent av befolkningen lider av den.

CHICAGO. Det finns få saker som internet gillar mer än gulliga bilder. Men foton eller videoklipp som får stor spridning riskerar också att kapas av de som inte har särskilt goda syften.

Detta fick pappan Sean Murphy uppleva efter att han lagt upp en bild på sin tvååriga dotter Serafina. Han fotade henne precis efter att hon klarat av en tre timmar lång operation av en medfödd hjärtsjukdom.

"Började få hälsningar från oroliga vänner"

Bilden la han senare ut på den sociala länktipsningssidan Reddit. Den blev så populär att den nådde till forumets förstasida – och sedan var spridningen igång på riktigt. Till slut plockades den upp av Facebookgruppen Starteens. En grupp som stjäl bilder från nätet för att lägga ut med budskap som "like = respect". Det enda syftet är att få så många likes som möjligt, kanske för att i ett senare skede kunna sälja gruppen.

– Jag började få hälsningar från oroliga vänner och främlingar som motsatte sig gruppens användning av bilden, berättar Murphy för Daily Dot.

Många reagerade redan när bilden lades ut av Facebookgruppen med texten "ge henne en like för att önska henne ett snabbt tillfrisknande". Så här skrev en av kommentatorerna:

"Ni som använder det här stackars barnets bild för att boosta er sida, ni som frågar specifikt för en like som om barnet skulle tjäna något på det överhuvudtaget. Ni borde läras en läxa i mänsklighet med hjälp av en golfklubba".

Svaret som ledde till donationsexplosion

Pappan hörde till en början av sig till Starteens och andra som använt bilden, men sedan valde han att inte bry sig om rättigheterna. I stället gick han själv in och kommenterade på inläggen. Det ledde till att något fantastiskt hände.

Murphys inlägg på Starteens sida, som har 190 000 likes, fick snabbt tusentals "gilla"-markeringar och hundratals svar. Han skrev att dottern genomgått operationen i oktober 2012 och numera är helt återställd. Sedan uppmanade han användarna att ge något tillbaka till sjukhuset som räddat henne genom att skänka pengar.

Till sist hade 43 000 personer klickat sig vidare från Facebooksidan till Murphys donationssajt. Den insamlade summan gick från några enstaka dollar till 21 200 kronor.

Ända sedan bilden på henne började spridas på nätet har Serafina fått flera presenter skickade till sig, skriver Daily Dot. Eftersom hon har ett par Hello Kitty-tofflor på sig på den uppmärksammade bilden har hon även mottagit en stor presentlåda från företaget Sanrio, som ligger bakom Hello Kitty.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.