Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hjärtsjuk tvååring utnyttjades av spamsida på Facebook

- 08/10/2013, 15:40
Bilden på tvååringen som precis klarat av en hjärtoperation berörde många.
1 av 5

Bilden på tvååringen som precis klarat av en hjärtoperation berörde många.

Faksimil Facebook / Montage

Pappans inlägg spreds lika snabbt som bilden.
2 av 5

Pappans inlägg spreds lika snabbt som bilden.

Faksimil Facebook

Bilden på Serafina lades ut för att locka likes på sidan "Starteens".
3 av 5

Bilden på Serafina lades ut för att locka likes på sidan "Starteens".

Faksimil Facebook

Ett exempel på en bild som Facebooksidan lägger ut.
4 av 5

Ett exempel på en bild som Facebooksidan lägger ut.

Faksimil Facebook

Här är ett annat exempel.
5 av 5

Här är ett annat exempel.

Faksimil Facebook

Sean Murphy fotade sin tvååriga dotter precis efter att hon överlevt en tre timmar lång hjärtoperation. Sen kapades hans bild av en spamsida på Facebook – men till slut vann ändå godheten.

CHICAGO. Det finns få saker som internet gillar mer än gulliga bilder. Men foton eller videoklipp som får stor spridning riskerar också att kapas av de som inte har särskilt goda syften.

Detta fick pappan Sean Murphy uppleva efter att han lagt upp en bild på sin tvååriga dotter Serafina. Han fotade henne precis efter att hon klarat av en tre timmar lång operation av en medfödd hjärtsjukdom.

"Började få hälsningar från oroliga vänner"

Bilden la han senare ut på den sociala länktipsningssidan Reddit. Den blev så populär att den nådde till forumets förstasida – och sedan var spridningen igång på riktigt. Till slut plockades den upp av Facebookgruppen Starteens. En grupp som stjäl bilder från nätet för att lägga ut med budskap som "like = respect". Det enda syftet är att få så många likes som möjligt, kanske för att i ett senare skede kunna sälja gruppen.

– Jag började få hälsningar från oroliga vänner och främlingar som motsatte sig gruppens användning av bilden, berättar Murphy för Daily Dot.

Många reagerade redan när bilden lades ut av Facebookgruppen med texten "ge henne en like för att önska henne ett snabbt tillfrisknande". Så här skrev en av kommentatorerna:

"Ni som använder det här stackars barnets bild för att boosta er sida, ni som frågar specifikt för en like som om barnet skulle tjäna något på det överhuvudtaget. Ni borde läras en läxa i mänsklighet med hjälp av en golfklubba".

Svaret som ledde till donationsexplosion

Pappan hörde till en början av sig till Starteens och andra som använt bilden, men sedan valde han att inte bry sig om rättigheterna. I stället gick han själv in och kommenterade på inläggen. Det ledde till att något fantastiskt hände.

Murphys inlägg på Starteens sida, som har 190 000 likes, fick snabbt tusentals "gilla"-markeringar och hundratals svar. Han skrev att dottern genomgått operationen i oktober 2012 och numera är helt återställd. Sedan uppmanade han användarna att ge något tillbaka till sjukhuset som räddat henne genom att skänka pengar.

Till sist hade 43 000 personer klickat sig vidare från Facebooksidan till Murphys donationssajt. Den insamlade summan gick från några enstaka dollar till 21 200 kronor.

Ända sedan bilden på henne började spridas på nätet har Serafina fått flera presenter skickade till sig, skriver Daily Dot. Eftersom hon har ett par Hello Kitty-tofflor på sig på den uppmärksammade bilden har hon även mottagit en stor presentlåda från företaget Sanrio, som ligger bakom Hello Kitty.