Lördag 29 Jan
Stockholm

Instagram – en galen vapenmarknad

Här går det att köpa ett automatvapen.
1 av 5
Här går det att köpa ett automatvapen. Foto: Faksimil Instagram
Flera är oroliga över den oreglerade onlineförsäljningen.
2 av 5
Flera är oroliga över den oreglerade onlineförsäljningen. Foto: Faksimil Instagram
Säljarna har inte samma möjlighet att kolla upp de som köper.
3 av 5
Säljarna har inte samma möjlighet att kolla upp de som köper. Foto: Faksimil Instagram
Instagram har inte blockerat hashtagen #gunsforsale.
4 av 5
Instagram har inte blockerat hashtagen #gunsforsale. Foto: Faksimil Instagram
USA:s vapenlagar har tidigare kritiserats.
5 av 5
USA:s vapenlagar har tidigare kritiserats. Foto: Faksimil Instagram

Världens mest vapenglada folk har nu hittat en ny arena för att sälja sina pistoler och gevär: Instagram. Här är den dolda, men förmodligen lagliga, vapenhandeln.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Därför är det lagligt

Det finns ett känt kryphål i den federala lagstiftningen som tillåter privat försäljning av vapen. Detta skulle lösas i år med "Fix Gun Checks Act" men lagförslaget gick inte igenom i senaten i april. Presidenten Barack Obama kallade det "en skammens dag för Washington".

Instagram är som bekant främst till för att ta festbilder och bilder på mat. Sen används det för andra saker också. Som att sälja vapen.

Där verkar nämligen vem som helst, utan licens, kunna köpa vapen av alla olika slag. Det verkar finnas en dold men gigantisk vapenmarknad på det sociala mediet.

Beställer i kommentarsfältet

I veckan avslöjade Daily Beast att en rad användare lägger upp bilder på vapen och sedan låter andra användare lägga bud eller beställa. I kommentarsfälten pågår budgivningen.

Och problemet är att det trots allt verkar vara helt lagligt. Instagram har nämligen, till skillnad från många andra sajter, inget förbud mot att saluföra vapen.

Detta utnyttjas av användare, främst i USA förstås. I många av landets delstater finns inte några större krav när det är en privatperson som är säljaren.

"Oroliga för allmänhetens säkerhet"

Men det betyder inte att alla tycker att det är en bra idé.

– Vi är definitivt oroliga för allmänhetens säkerhet när det kommer till oreglerad vapenförsäljning online. Framför allt säljarnas förmåga att göra bakgrundskoll, säger Sam Hoover på organisationen Law Center to Prevent Gun Violence till Daily Beast.

Enligt Huffington Post är de hashtags som används vid vapenförsäljningen inte blockerade av Instagram. Det gäller exempelvis #gunsforsale och #gunsfortrade. Nyheter24 har tidigare skrivit om hur Instagram blockerar andra hashtags till synes utan anledning.

Instagram har inte velat kommentera uppgifterna om den dolda vapenmarknaden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela