Tisdag 18 Jan
Stockholm

Instagram: #sexyteen okej – #iphone förbjudet

Vad är okej och inte på Instagram?
1 av 4
Vad är okej och inte på Instagram?. Foto: AP / SCANPIX
Mike Krieger, medgrundare till Instagram.
2 av 4
Mike Krieger, medgrundare till Instagram. Foto: Faksimil Youtube
Det går inte att hitta de taggar som är blockerade.
3 av 4
Det går inte att hitta de taggar som är blockerade. Foto: ROBIN HALDERT / SCANPIX
#gunsforsale funkar dock finfint.
4 av 4
#gunsforsale funkar dock finfint. Foto: Faksimil Instagram

Instagrams konstiga hashtagförbud har varit en omdiskuterad fråga. Nu har bildappen öppnat upp flera ord – men vissa är ännu bannlysta.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Hela listan

Här är hela listan på öppnade hashtags och de som fortfarande är förbjudna.

I augusti skrev Nyheter24 om att Instagram till synes utan anledning blockerar många hashtags som används på det sociala mediet. Bland dessa fanns exempelvis #iphone, #popular och #photography.

Nu har ett hundratal tidigare förbjudna hashtags blivit tillåtna – men ingen av dessa är med på listan.

#Sexyteen är okej – men inte #photography

I stället har exempelvis #sexyteen och den något oklara #SexualWednesdays låsts upp, liksom minst lika oklara #fuckfriday. Om man söker på exempelvis #sexyteen hittar man bland annat bilder på mer eller mindre avklädda tjejer och killar.

Enligt Huffington Post var censuren av hashtags baserad på enskilda ord, exempelvis "sex" och "fuck". Därför förbjöds både #JamesMotherFuckingFranco och #TheSexPistols. Nu har detta ändrats.

Varning för ätstörningstagg

För vissa taggar så finns numera ett varningsmeddelande när man vill söka på dem. Detta gäller bland annat #thinspo, som brukar skrivas vid bilder som förespråkar anorexia och bulimi. Då kommer en varning – och en länk där man kan få hjälp mot ätstörningar.

Instagrams förbjudna taggar är ej sökbara, men användaren meddelas inte om att de är blockerade. Om man exempelvis söker efter #sex eller #porn står det helt enkelt att det inte finns några resultat.

Tack vare den nya upplåsningen går det dock att söka efter #birthdaysex, #fuckfriday och #sexyteen. Men taggen där vapenhandel bedrivs i en gråzon mellan vad som är lagligt och ej? Jo då, #gunsforsale är fortfarande aktiv och tillåten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela