Lördag 4 Dec
Stockholm

Ökänd sexbrottsling vädjar: Vill få hjälp att dö

Frank Van den Bleeken vill få hjälp att dö.
1 av 2
Frank Van den Bleeken vill få hjälp att dö. Foto: Faksimil Panorama / VRT
Stora protester i grannlandet Nederländerna, närmare bestämt i Haag, mot beslutet att införa dödshjälp.
2 av 2
Stora protester i grannlandet Nederländerna, närmare bestämt i Haag, mot beslutet att införa dödshjälp. Foto: AP / TT BILD

Frank Van den Bleeken har suttit i fängelse till och från i 30 år. Han är dömd för våldtäkt och mord av en ung kvinna. Nu vill han få hjälp att dö av staten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
De begär dödshjälp

Sedan den belgiska lagstiftningen infördes 2002 har framför allt personer som varit i slutstadiet av en allvarlig fysisk sjukdom. Det blir dock vanligare att personer med psykiska problem vill få hjälp att dö – något som lett till svårare gränsdragningar.

BRYSSEL. Frank Van den Bleeken har dömts för våldtäkt och mord – men bedömdes inte tillräknelig eftersom han anses vara psykiskt sjuk. Nu vill han få hjälp att dö – i enlighet med lagstiftningen i hemlandet Belgien.

Den stora frågan är dock: Kan han vara tillräknelig när det gäller dödshjälp när han inte var det för sina handlingar?

– Jag tycker Frank är någon som även om han gjort förfärliga saker trots att inte bedömts som tillräknelig,  så är han ändå helt klar och tydlig och vid sina sinnens fulla bruk när han begär att få dö i fängelset,  säger journalisten Dirk Leestmans som har följt Van den Bleekens de senaste tio åren, till SVT.

Svårt att avgöra om fängelsevistelsen förvärrar lidandet

En debatt om dödshjälp har dragit igång på allvar i Belgien efter Van den Bleekens begäran. Sexbrottslingen dömdes till internering, där fångar som är i behov av psykisk vård får sitta av sina straff. Van den Bleeken mördade en ung kvinna och våldtog flera andra kvinnor.

För att få rätt till dödshjälp måste man enligt lagen ha ett psykiskt eller fysiskt lidande som är outhärdligt.

– Det svåra i hans fall är att avgöra om hans lidande är påkallat och förvärrat av det faktum att han sitter inlåst i en liten cell resten av sitt liv, säger Van den Bleekens advokat Jos Vander Velpen till SVT.

Innan årsskiftet får Van den Bleeken och hans advokat besked från den tillfrågade läkaren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela