Facebook var bland de mest drabbade.
1 av 2
Facebook var bland de mest drabbade. - Foto: AP / TT BILD
Även Twitterkonton drabbades av intrånget.
2 av 2
Även Twitterkonton drabbades av intrånget. - Foto: TT BILD

Hackare har kommit åt miljontals konton på Facebook och Twitter

Med hjälp av så kallad malware har hackare lyckats komma över totalt två miljoner konton på bland annat Facebook, Twitter och Gmail. Ett ovanligt intrång, menar experterna.


Så skyddar du dig

Facebook har tipsat sina användare om att aktivera funktionerna "inloggnings-meddelanden" och "inloggnings-godkännanden" för att minska hackarnas möjlighet att komma åt uppgifterna.

Dels får man då ett meddelande när någon loggat in på kontot, dels krävs en unik kod som skickas till mobilen för att kunna logga in.

Under ett par månaders tid har okända hackare lyckats komma över miljontals inloggningsuppgifter till flera sociala medier och mejltjänster. 

Med hjälp av så kallad malware, som går under namnet Pony, har hackare kommit åt konton på bland annat Facebook, Gmail, Twitter och LinkedIn

Inte Facebook och Googles fel

Tillvägagångssättet skiljer sig från ett vanligt intrång.

– Även om det här är konton på onlinetjänster är det inte resultatet av svagheter hos de företagen. Enskilda användare har fått malware installerat på sina datorer och sina lösenord stulna. Pony stjäl både lösenord som finns sparade på de infekterade datorerna och när någon loggar in med uppgifterna på nätet, säger Abby Ross, talesperson på it-säkerhetsföretaget Trustwave, till Mashable.

Kan komma från Ryssland

Virusets ursprung är ännu oklart, men ett par av måltavlorna var ryska sociala medier, något som fått Trustwave att rikta misstankarna österut.

Facebook, som stod för 57 procent av de drabbade kontona, har meddelat Mashable att man redan kontaktat de drabbade användarna. Lösenorden för dessa personer har återställts.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.