Facebook var bland de mest drabbade.
1 av 2
Facebook var bland de mest drabbade. - Foto: AP / TT BILD
Även Twitterkonton drabbades av intrånget.
2 av 2
Även Twitterkonton drabbades av intrånget. - Foto: TT BILD

Hackare har kommit åt miljontals konton på Facebook och Twitter

Med hjälp av så kallad malware har hackare lyckats komma över totalt två miljoner konton på bland annat Facebook, Twitter och Gmail. Ett ovanligt intrång, menar experterna.


Så skyddar du dig

Facebook har tipsat sina användare om att aktivera funktionerna "inloggnings-meddelanden" och "inloggnings-godkännanden" för att minska hackarnas möjlighet att komma åt uppgifterna.

Dels får man då ett meddelande när någon loggat in på kontot, dels krävs en unik kod som skickas till mobilen för att kunna logga in.

Under ett par månaders tid har okända hackare lyckats komma över miljontals inloggningsuppgifter till flera sociala medier och mejltjänster. 

Med hjälp av så kallad malware, som går under namnet Pony, har hackare kommit åt konton på bland annat Facebook, Gmail, Twitter och LinkedIn

Inte Facebook och Googles fel

Tillvägagångssättet skiljer sig från ett vanligt intrång.

– Även om det här är konton på onlinetjänster är det inte resultatet av svagheter hos de företagen. Enskilda användare har fått malware installerat på sina datorer och sina lösenord stulna. Pony stjäl både lösenord som finns sparade på de infekterade datorerna och när någon loggar in med uppgifterna på nätet, säger Abby Ross, talesperson på it-säkerhetsföretaget Trustwave, till Mashable.

Kan komma från Ryssland

Virusets ursprung är ännu oklart, men ett par av måltavlorna var ryska sociala medier, något som fått Trustwave att rikta misstankarna österut.

Facebook, som stod för 57 procent av de drabbade kontona, har meddelat Mashable att man redan kontaktat de drabbade användarna. Lösenorden för dessa personer har återställts.

/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Ica-butiken larmar: "Lite väl mycket trams"

Tyresö: Polisen rapporterar om kontroll person / fordon

"Polis kontrollerar tre unga personer invid en förskola i Bollmora. Det ser ut som om de tre personerna beter sig underligt.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Pajala rapporterar om trafikkontroll

"Riksväg 99, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Här är Sveriges alla turer mot Natomedlemskap

Ännu ett steg har tagits mot Sveriges intåg i Nato – Ungerns talman har undertecknat ansökan. Resan dit har varit lång, och allting började när Ryssland attackerade Ukraina för två år sedan. Här är de viktigaste turerna:

Gällivare: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Centrum, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Amorteringskravet: Så slår det mot bopriserna

1 timme sedan
Det skärpta amorteringskravet har inneburit en stor prispress på mindre lägenheter, enligt bostadssajten Hemnet. Det som förvånar är att det är så stor skillnad mellan de stora och mindre bostäderna, säger Erik Holmberg, analytiker hos Hemnet.