Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Facebook har koll på det du publicerar – och INTE publicerar

1 av 3

Facebook samlar in allt som skrivs i textrutorna.
2 av 3

Facebook samlar in allt som skrivs i textrutorna.

TT NYHETSBYRÅN

Här kan de finnas. Orden som du skrev men raderade.
3 av 3

Här kan de finnas. Orden som du skrev men raderade.

Susanne Lindholm / Fotograf Susanne Lindholm

Nyheter | 17/12/2013 17:05

Facebook vet det mesta. De vet till och med vad du nästan var på väg att publicera på din Facebook-sida.

USA. Vi har nog alla börjat skriva något på Facebook som vi valt att inte publicera. Vi ändrar formuleringar, tar bort ord eller byter ut dem innan vi trycker på skicka-knappen. Alla ord, även de som inte syns utåt, kommer till Facebooks kännedom, rapporterar Slate. 

Men var lugn, Facebook sparar inte det du nästan skrev till ditt ex. Allt som du skriver i rutorna blir dock metadata som Facebook sedan använder för att analysera trender, rapporterar Time.

Egencensur

Facebook kallar de opublicerade tankarna för "self censorship" – egencensur – och insyn i hur de samlar in uppgifterna presenterades nyligen i en studie av två Facebook-medarbetare.

Forskarna Sauvik Das och Adam Kramer studerade fem miljoner engelskspråkiga Facebook-användares beteende i statusuppdateringar, inlägg på vänners sidor, kommentarer och avbrutna statusuppdateringar. 

Hur funkar det?

Facebook skickar en kod till din webbläsare. Koden analyserar allt du skriver in i textrutorna och skickar tillbaka allt till Facebook. Tekniken används av många internetsajter och kan liknas med autosparade utkast i mailtjänster. Skillnaden är att Facebook-användare inte förväntar sig att deras tankar samlas in, rapporterar Slate.

En Facebook-representant sade till Slate att Facebook får samla in data och det täcks av deras Data Use Policy.

Forskarna Sauvik Das och Adam Kramer uppger att de endast undersökt om användarna censurerar sig själva och inte vilka ord de skrev som sedan togs bort, rapporterar Slate.   

Så om du inte visste det redan, så kan du vara säker på att du inte är ensam om att veta vad du tog bort innan du faktiskt skrev den där perfekta statusen.