Nu kan du ändra i din "Look back"-video på Facebook

- 08/02/2014, 13:17 -
1 av 3

Faksimil Facebook

Den nya redigeringsknappen är uppe.
2 av 3

Den nya redigeringsknappen är uppe.

Faksimil Facebook

Facebooks grundare Mark Zuckerberg.
3 av 3

Facebooks grundare Mark Zuckerberg.

Paul Sakuma / AP / SCANPIX

De nostalgiska videoklippen var en gåva från Facebook på det sociala nätverkets tioårsdag. Nu har de tagit över många flöden – men funktionen har stött på kritik.

Har ditt Facebookflöde också övertagits av klipp som blickar tillbaka på dina vänners aktivitet på det sociala nätverket?

Funktionen "A Look Back" var en gåva på tioårsdagen från födelsedagsbarnet Facebook. Men samtidigt som de dryga minuten långa klippen spridits mer och mer har de också mottagit en hel del kritik.

Ny redigeringsknapp

Bland annat har det inte gått att censurera sin historia på det sociala nätverket – exempelvis har inte särskilt smickrande bilder valts ut i klippet. Men Facebook har till slut lyssnat.

– Vi kommer att släppa en redigeringsfunktion som låter användarna byta bilder och statusuppdateringar i sina klipp eller uppdatera i de klipp som redan delats, sa en talesperson till Techcrunch på torsdagen

Lagom till helgen har denna uppdatering kommit. Nu går det alltså att byta ut den där pinsamma tre år gamla bilden som alla gillade och kommenterade på bara för att vara elaka.

Så här ser det ut:

Det är fritt fram att välja hur man vill sammanfatta sin tid hittills på Facebook, alltså.

"Jag bryr mig inte om din Facebookhistoria"

Men alla har inte uppskattat att flödet tagits över av "A Look Back"-klippen. Nyheter24 har stött på flera som irriterat sig på dem och frågat om sätt att blockera filmerna på.

Tyvärr kommer här några dåliga nyheter. Det går inte att blockera "A Look Back" som det gick med exempelvis Bitstrips. I stället måste användaren gå in och dölja varje enskilt klipp som lagts upp i flödet.

Tålamodet börjar dock tryta hos många, verkar det som. Huffington Posts skribent Alexis Kleinman skrev på torsdagen ett blogginlägg i ämnet.

"Det här kanske sårar dina känslor, men jag tänker säga det rätt ut: Jag bryr mig inte om din Facebookhistoria", skriver hon i inledningen av inlägget.

Hyllas i Sverige

I Sverige har dock initiativet åtminstone delvis hyllats. En av de som berömt Facebook för "A Look Back" är sociala medier-experten och radioprogramledaren Emanuel Karlsten:

Oavsett om man hatar eller älskar klippen verkar de alltså vara här för att stanna. Men nu kan användarna själva i alla fall ha mer kontroll över innehållet.

Alltid något.

Har du missat "A Look Back"? Gör ditt eget klipp här.