Tisdag 21 Sep
Stockholm

"Inte alls sådant som gruppen var tänkt för"

Facebookgruppen växte lavinartat.
1 av 3
Facebookgruppen växte lavinartat. Foto: Faksimil Facebook/Montage
"Förnedra mig".
2 av 3
"Förnedra mig". Foto: Faksimil Facebook
Den svämmade över av sexskämt och påhopp.
3 av 3
Den svämmade över av sexskämt och påhopp. Foto: Faksimil Facebook

Nyheter24 har tidigare rapporterat om Facebookgruppen som trakasserade och hängde ut unga. I dag kan vi berätta historien bakom "Totalt ointressant information".

– Jag reagerade med bestörtning, säger en av grundarna.

Kommentera (20)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Användare är fria att publicera"

Jan Fredriksson, Facebooks talesperson Norden om Facebooks policy.

– Facebook har ett ansvar att tillhandahålla en plattform där användare enkelt kan hitta information om vad som är okej och inte okej att skriva/posta på Facebook. Det ska dessutom var enkelt att anmäla det man som användare anser vara ett övertramp av reglerna. Slutligen har Facebook ansvar att agera på inkomna anmälningar så effektivt som möjligt, säger han till Nyheter24.

Hur kan man som användare lita på att Facebook tar ansvar för att materialet som sprids inte är felaktigt?

– Användare är fria att publicera det de vill utifrån de regler som finns. Facebook utgår från att användare inte bryter mot reglerna. I de fall en anmälan inkommer så utvärderar Facebook den. 

Över 20 000 aktiva medlemmar på endast några få dygn. Facebookgruppen "Totalt ointressant information" växte plötsligt lavinartat och uppdaterades uppdateras konstant med alltifrån selfies till sexskämt. 

Men främst med påhopp och hatkommentarer.

En av de som hängdes ut vad Cecilias lillasyster som fick motta kränkningar som även ledde till hotfulla telefonsamtal: 

– I natt fick hon 60 samtal mitt i natten. Och hennes pojkvän fick 200. Det är hotsamtal av karaktären "Jag ska knulla din mamma", berättade hennes syster för Nyheter24

Sedan dess har Nyheter24 sökt skaparen av gruppen. Till slut hör en person vid namn Fabian av sig. Han berättar att han varit med och startat gruppen men inte har tillgång till den i dag:

– En vän, låt oss kalla honom "E", skapade gruppen för över ett år sedan. Meningen var att man skulle posta totalt ointressanta saker. Ungefär sådär som många gör i sina timelines. "Nu ska jag äta köttbullar!", "Det är hål i min vänstra strumpa", osv. Jag skrev in reglerna och lade senare upp bilden på sidan.

"Utan administratör"

– "E" lämnade sedan Facebook genom att avaktivera sitt konto. På grund av en bugg i Facebook blir grupper utan administratör när man gör så. Om han istället hade raderat sitt konto, eller gått ur gruppen, så skulle ett alternativ "Bli admin för denna grupp" ha dykt upp i menyn, berättar Fabian. 

Enligt honom hade gruppen 120 medlemmar, och levde ett stilla liv.

"Tusentals personer anslöt"

Plötsligt i slutet av januari började medlemsantalet explodera. Tusentals personer anslöt sig varje dag och gruppen började spåra ur när ingen admin fanns i gruppen. 

– Jag reagerade med bestörtning. Rasism, råa skämt om offer till kända svenska mördare, och mobbning. Inte alls sådant som gruppen var tänkt för, berättar Fabian. 

"Kommer polisanmäla"

Medlemsantalet nådde över 20 000. Och Nyheter24 uppmärksammade gruppen. 

– Efter artikeln i Nyheter24 förstod "E" hur allvarlig situationen blivit, och loggade in på Facebook och gav mig adminrättigheter. Jag och en annan vän försökte i någon timme att rensa bort de värsta sakerna, och jag meddelade i gruppen att rasism, mobbning och uthängningar inte är tillåtet. Som ett resultat av detta fick jag omedelbart massor av hattexter, och till och med direkta hot. Ett av hoten kommer att polisanmälas, säger Fabian. 

En av de som hängdes ut kontaktade Nyheter24:

"Hatade och kränkte"

– Det började med att jag fick ett PM av någon, sedan kort därefter bläddra jag igenom gruppen och hittade inlägget om mig. Det var många som kommenterade och hatade och kränkte och så. Sedan blev det fler och fler som hittade den och taggade mig. 

Efter cirka en halvtimme togs inlägget bot då det anmäldes av många.

– Det känns tråkigt och obehagligt att just sådant ska hända mig, då jag inte gjort något och varje gång man anmält till Facebook har de bara tyckt att det inte strider mot deras regler. 

"Det påverkar folk i verkligheten"

 – Jag uppmanar folk att polisanmäla. Det verkar vara det enda som kan få de som beter sig såhär att det de gör faktiskt påverkar folk i verkligheten, utanför internet, säger Fabian. 

Men han kan inte ta ansvar för "Totalt ointressant information". 

– Jag och min vän insåg snabbt att detta är ett tungt arbete som vi varken har tid eller lust till. Vi har nu hoppat av som administratörer. Vi funderade på att radera gruppen. Dock finns det en hel del roliga kommentarer och bilder som det vore synd att ta bort. Jag har därför istället överlåtit adminrättigheterna till en kille som verkar schyst. Det var han som påpekade för mig hur gruppen spårat ur för några dagar sedan. 

"Anmäl inlägg"

– Min roll i gruppen är inte så stor som alla verkar tro, jag fick admin av förtroende. Jag har inget inflytande i var som skrivs eller kommenteras i gruppen, jag är ensam admin och har inte tid med att kolla igenom alla 100-tals inlägg som läggs in varje dag, säger nuvarande admin, Philip Davidsson, och fortsätter: 

– Målet med gruppen är ointressant information, som namnet säger. Att folk lägger upp annat är inte mitt fel, det är inte mitt val vad som postas, dock har jag stor inflytande på vad som får stanna och inte stanna, men har inte haft tid att rensa alla inlägg som kommer in. Om något inlägg kränker eller annat kan de trycka "Anmäl inlägg" så får jag upp det och kan fixa det, säger Philip Davidsson till Nyheter24. 

Kommentera (20)
Kopiera länk
Dela