Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Din guide till varför homosexuella vill bojkotta Firefox

- 29/03/2014, 16:50 -
Brendan Eich har det jobbigt just nu.

Brendan Eich har det jobbigt just nu.

Mozilla / TT / Montage

Från anställningen av en vd som lobbat mot homoäktenskap till en ursäkt som inte innehöll någon förklaring. Här är din guide till varför homosexuella vill bojkotta Firefox.

På måndagen meddelades omvärlden att Mozilla, som bland annat driver webbläsaren Firefox, hittat en ny vd efter ett år av sökande.

Den nya vd:n heter Brendan Eich. Så långt allt väl. Han var en av medgrundarna och har arbetat i företaget länge. Han skapade dessutom Javascript.

Men sedan upptäckte någon en artikel i Los Angeles Times från 2012. En artikel där det berättades att Eich skänkt cirka 7 000 kronor till en kampanj som ville förbjuda samkönade äktenskap i Kalifornien:

Han kanske helt enkelt står för något som tyvärr är ganska vanligt i USA:

Det började med att flera utvecklare började bojkotta företaget till dess att de fått en förklaring och en ursäkt från Eich (om ens då). Sedan upprördes fler och fler. Och snart var det tal om att bojkotta själva webbläsaren Firefox, som är Mozillas flaggskepp:

Två dagar efter att han anställdes publicerade Eich ett blogginlägg. Åh, en ursäkt! trodde de flesta:

Men inte riktigt så. För Eichs inlägg innehåller bara en massa formuleringar som hämtades direkt från Mozillas HR-avdelning. Han skriver om ett företag som är öppet för alla – men nämner inte ens sin tidigare donation:

I stället är hans "ursäkt" snarare en lång text med ett enkelt ändamål. Att få alla inblandade att lägga det som varit bakom sig:

"Firefox har stött på ett problem och måste avslutas":