Söndag 1 Aug
Stockholm

Skär av hundars öron – svenskar rasar mot Instagramkonto

En uppmaning om att stoppa ett Instagramkonto, sprids i sociala medier.
1 av 5
En uppmaning om att stoppa ett Instagramkonto, sprids i sociala medier. Foto: Montage
Många svenskar har kommenterat på kontot.
2 av 5
Många svenskar har kommenterat på kontot. Foto: Instagram
Dör hundar som precis fått öronen kuperade visas upp.
3 av 5
Dör hundar som precis fått öronen kuperade visas upp. Foto: Instagram
"Hoppas någon dödar dig."
4 av 5
"Hoppas någon dödar dig.". Foto: Instagram
Det kommenteras även på bilder på hundar som inte fått öronen kuperade.
5 av 5
Det kommenteras även på bilder på hundar som inte fått öronen kuperade. Foto: Instagram

"Du e ju värre än Hitler". Starka reaktioner har väckts mot ett Instagramkonto från Argentina där blodiga bilder på hundar med kuperade öron postas.

Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vad är kupering?

Kupering är när man "klipper av" en del av svansen eller öronen på husdjur. Detta sker framför allt på särskilda hundraser, men även på grisar, får och hästar. Orsaken till kupering av djuren kan ursprungligen vara praktisk, men det kom i del fall även att bli en del av ett utseendeideal för en ras. En del länder har helt eller delvis förbjudit kupering. 

Kupering i olika länder

Sverige: Olagligt (förbjöds 1989)
Finland: Olagligt
Danmark: Tillåtet i vissa fall
Norge: Olagligt
Tyskland: Olagligt (finns vissa undantag)
England: Tillåtet i vissa fall
USA: Tillåtet
Argentina: Lagligt
Polen: Olagligt

Speciell ras

Dogo Argentino har sitt ursprung i Córdoba-provinsen i centrala Argentina. Rasen är en korsning mellan flera raser, däribland mastiff, bulldogg och bullterrier. 

SVERIGE. En Instagramkonto från Argentina laddar upp blodiga bilder på nykuperade hundar på Instagram. Kupering – alltså när en del av öronen eller svansen skärs bort, är tillåtet i Argentina men inte i Sverige och en uppmaning att stoppa kontot delas nu tusentals gånger på sociala medier. 

En av de som spridit vidare uppmaningen är Emma Eriksson

– Det som fick mig att reagera var bilderna på hundarna där man ser deras avskurna öron eller hundarna själva med deras sår. Först såg jag dem inte men när jag fortsatte att titta så tyckte jag att det var äckligt och opassande. Jag kände att sådant hör inte hemma på Instagram, säger hon till Nyheter24

Nästan 1 000 retweets

Emma Eriksson spred budskapet från Instagram på sin Twitter. Nästan 1 000 personer har retweetat henne sedan dess.  

– Att det skulle nå så många visste jag inte, berättar hon.

Reaktionerna från andra personer har varit blandade.

– Dels har jag fått höra att användaren gör det för “hundarnas bästa”, men då tycker jag att användaren inte behöver publicera bilder på just det. Jag menar, jag tillhör de som inte tycker att blod, misshandel eller våldsamma bilder hör hemma på en sådan lättillgänglig plats, säger Emma Eriksson och fortsätter:

– Ett annat svar som jag fick var att hundarna inte känner detta och att användaren är veterinär men eftersom jag ser hundar och alla andra djur för den delen, som vänner, så tycker jag att de förtjänar att vara ifred, säger hon. 

Försvarar kontot

Alla har inte varit lika balanserade i sin kritik. Instagramkontot svämmar nu över med kommentarer i stil med: "du e ju värre än Hitler" och "när jag hittar dig ska jag skära av dina öron". Trots att personen bakom kontot varken är svensk eller kan svenska flödar det svenska kommentarer på nästan samtliga bilder som lagts upp.

Andra svenskar tar samtidigt personen bakom kontot i försvar: 

"Han är doktor och specialist! Fattar ingen? Han syr efter, har bedövning och använder ofarliga medel! Sluta hacka på honom, han gillar djur, kanske inte smart att lägga ut på Insta men skit i!"

Kontot leder till uppfödare

Nyheter24 har försökt ta reda på mer om vem som döljer sig bakom det kritiserade kontot. Det finns en Facebookprofil som mycket tyder på är samma person som bakom Instagramkontot.  Profilen tillhör en uppfödare av hundrasen Dogo Argentino.

Nyheter24 har sökt uppfödaren utan framgång.

Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela