Lapp varnar för förgiftad hundgård – sprids på Facebook

En bild som just nu sprids på Facebook varnar för att någon ska ha förgiftat en hundgård, vilket lett till att flera hundar blivit allvarligt sjuka. Men sanningshalten i varningen är starkt ifrågasatt.


Varningen

Bilden som sprids på Facebook består av den uppsatta lappen med texten:

"OBS! Någon har lagt ut nå gift här på hundgården!!!

Natten till påskafton fick vi åka in akut med vår valp. Hon blev riktigt sjuk men börjat återhämta sig nu! Har talat med flera som berättat att deras hundar visat upp samma symptom (blod/slem i spy/avföring, flämtar, matvägrat, påverkat allmäntillstånd). Länsrätten bad mig sätta upp lapp, men som någon plockar ner gång på gång! Sprid gärna & håll koll så fler slipper drabbas!!!"

NYNÄSHAMN. "OBS! Någon har lagt ut gift här på hundgården!!!"

I versaler har någon skrivit ett A4 fullt av utropstecken som varnar för en potentiell gärningsman som förgiftar oskyldiga hundar. Dådet ska ha inträffat under natten till påskafton och personen som skrivit lappen påstår att dess lilla hundvalp blivit allvarligt förgiftad på hundgården i bostadsområdet Backlura i Nynäshamn

Tvivelaktig information

Bilden sitter uppsatt vid grinden till hundgården och enligt författaren ska det vara på initiativ av Länsrätten som ska ha sagt åt personen att sätta upp lappen och sprida varningen.

Länsrätten lades dock ner 2010.

Delas på Facebook

Bilden har nu blivit viral efter att en man fotograferat lappen och lagt upp den i en grupp på Facebook, varifrån flera personer senare delat bilden vidare. I skrivande stund har omkring 700 personer delat varningen.

Det finns dock en del hel del fakta som ifrågasätter fallet.

När Nyheter24 kontaktar några av de personer som sprider varningen känner ingen till något fall där en hund faktiskt blivit förgiftad på den nämnda gården. I stället har man bara tagit beslutet att dela en varning utan att först ha gjort några större efterforskningar.

När Nyheter24 tar kontakt med Länstyrelsen i Nynäshamn har man inte hört talas om att det skulle finnas något ärende som rör förgiftade hundar. Samtidigt som man påpekar att om så vore fallet så skulle Länsstyrelsen aldrig råda en privatperson att sätta upp några varnande lappar.

Polisen: Det finns ingen anmälan

Vidare kontaktar Nyheter24 Nynäshamns kommun där samma svars ges: ingen har hört något om några förgiftade hundar. Vad det i stället rör sig om vill kommunen inte spekulera i men säger att man tagit kontakt med närpolisen – som inte heller vet något. Vilket är precis samma svar som Nyheter24 får vid samtal till polisen där alla anmälningar för det berörda området under påskhelgen gås igenom.

Det tycks inte finnas varken förgiftade hundar eller någon gärningsman som sprider gift. I vilket fall inget som blivit anmält. 

Men Facebookvarningen fortsätter att delas. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Faktakollar du det du delar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.

Skilsmässonota slår hårt mot sargat SAS

Krisdrabbade SAS står inför en dryg skilsmässonota. Separationen från flygbolagsalliansen Star Alliance kan kosta minst 260 miljoner kronor, enligt norska medier. Smällen hamnar ovanpå cirka en miljard för alla jurister och rådgivare i rekonstruktionen.

GB-ägaren Unilever kapar 7 500 jobb

1 timme sedan
Den brittiska livsmedelsjätten Unilever, som bland annat äger den tidigare svenska glasstillverkaren GB, ska kapa 7 500 jobb och stycka upp verksamheten.

Aktiespararna om Thunberg: "Snälla, väx upp"

1 timme sedan
Civil olydnad gör inte bolag mer hållbara, anser Aktiespararnas vd Joacim Olsson efter SAS bråkiga bolagsstämma på måndagen där bland andra klimataktivisten Greta Thunberg protesterade mot flygbolagets miljöskadliga verksamhet.