EU-valet
Emelie Kaeytens skämt spårade ur. - Foto: Privat

Nej, EU-valet är inte som Paradise Hotel

Emelie Kaeyten lurade de flesta med sitt Facebookinlägg. "Sinnesjukt att någon vill ha in SD, så de röstar vi ut!"


SD-valsedlar

Under onsdagen började Sverigedemokraternas material delas ut till svenskarnas hem, och många ville visa sitt missnöje med den oönskade posten genom att bland annat använda valsedlarna som toalettpapper.

"Nu har jag förtidsröstat:)! Coolt att få rösta för första gången! Jag la i Sverigedemokraterna i kuvertet för tycker det är helt sinnessjukt att någon skulle vilja ha in dom, så dom röstar vi alla ut tycker jag!!:D".

Så skrev Emelie Kaeyten i ett Facebookinlägg som förbryllade många i tisdags. En hel del tolkade det som att hon faktiskt trott att ett val fungerar ungefär som "Robinson" – att man röstar ut det parti man inte vill ha kvar.

Folk ringde upp

Men hon skämtade.

– Syftet med första inlägget var helt enkelt att få folk i min närhet att skratta. Extra kul var det ju när folk ringde upp och inte förstod att det var ett skämt, säger hon till Nyheter24.

Hundratals delningar senare kände hon sig tvingad att gå ut och förklara skämtet på Facebook – och avslöja att hon egentligen röstat på Feministiskt initiativ.

"Jag känner efter samtal från släkt och vänner Sverige runt, att jag behöver förklara situationen. Jag har alltså INTE lagt en röst på Sverigedemokraterna och är rätt förolämpad av hur många som trott på att jag faktiskt är så blåst...", skrev hon och konstaterade att EU-valet inte är "Robinson" eller "Paradise Hotel".

"Man vet inte hur man väljer"

Nu ser hon inlägget som ett exempel på hur lite information unga får när de ska rösta för första gången.

– Det trycks i oss information från höger och vänster om vad man ska välja men inte hur man väljer det. Det är ju minst lika viktigt, säger Emelie.

Trodde du att det skulle misstolkas så grovt?

– Jag trodde faktiskt inte att någon skulle gå på det hela, men hoppades ju dock att några skulle bli lite chockade och undra. Och det blev ju lite fler än bara några.

Trots att hon förklarat att allt var ett skämt hör folk fortfarande av sig och är oroliga över att hon gjort fel på riktigt.

– Många förstår fortfarande inte att detta började som ett skämt. Förklaringen på det är väl att det nästan bara är första inlägget som delats, säger Emelie.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

1 timme sedan
Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.