"Man stryker runt med kamera vid förskolor"

En efterlysning efter en man som gått runt med kamera vid flera förskolor i Stockholm har på kort tid fått stor spridning. Men polisen känner inte igen fallet.


"På Facebook är källkritiken död"

Även om polisen ändrar inställning, som många faktiskt redan har, och börjat se på Facebook på ett annat sätt, så kvarstår problemet med "vanliga" medborgares delningshysteri. Nyheter24:s förre kriminalreporter Erik Carlsson har skrivit en kolumn om fenomenet. 

"Det verkar inte spela någon roll att polisen jämt och ständigt går ut och varnar för att sprida tveksamheter på Facebook. Källkritiken är helt enkelt död". 

STOCKHOLM. En man med solglasögon och systemkamera ska ha "strukit runt" kring förskolor i Hägersten i södra Stockholm. På Facebook hängs han ut som misstänkt pedofil och personer som ser honom uppges ringa polisens larmnummer 112.

Men det finns stora tveksamheter kring efterlysningen, som på mindre än ett dygn fått 3 000 delningar.

"Polisen vill att man ringer 112 direkt"

Bilden lades först upp i en stängd Facebookgrupp för föräldrar på en av förskolorna i området. Det var när en annan av mammorna la upp den på sin Facebooksida som spridningen kom.

"Den här mannen sågs idag stryka runt med en kamera i närheten av flera förskolor på Hägerstensåsen. Han förföljde en mamma med barn från min dotters dagis. Hon konfronterade honom och ringde polisen. Han sprang då iväg. Ser ni honom vill polisen att man ringer 112 direkt. Mycket obehagligt. Dela gärna", skriver kvinnan.

Enligt henne följde mannen efter den andra mamman och hennes barn. När hon kände obehag och konfronterade honom blev han aggressiv.

– Hon sa att polisen borde vara intresserad av vad han hade för bilder i kameran. Då blev han arg, säger hon som la upp Facebookbilden till Nyheter24.

"Han hade ingen annan förklaring"

Kvinnan som konfronterade honom tog en bild och ringde polisen medan hon fortsatte prata med honom. Men om det finns någon anmälan vet inte kvinnan som la upp efterlysningen.

– Jag vet bara att hon ringde polisen då.

Var det självklart att lägga ut bilden på det här sättet? Tänk om han är oskyldig?

– Det som avgjorde var att han blev aggressiv och så är jag vän med mamman – som tyckte att han var obehaglig. Han ville inte visa upp vad han hade för bilder i kameran och han hade ingen annan förklaring, typ som att han var fågelskådare eller nåt.

Polisens pressansvarige i Söderort, Karin Solberg, har hört talas om Facebookbilden. Men någon anmälan verkar inte existera och någon uppmaning om att kontakta polisen om man ser mannen känner hon inte igen.

Går inte ut med uppmaning om att ringa 112

Faktum är att polisen ytterst sällan går ut med uppmaning om att kontakta larmnumret 112 endast vid åsyn av en misstänkt person.

– Är det så att man upplever att man blir hotad eller att det är något som är ett pågående brott då är det alltid 112 men det är ju inte förbjudet att gå omkring på en parkväg och fotografera folk rent allmänt. Det är ju utifrån situationen man ringer 112, säger Solberg till Nyheter24.

När handläggaren Therese Millberg går igenom inkomna polisanmälningar hos Söderortspolisen de senaste dagarna hittar hon inget som skulle kunna handla om den okända mannen med kameran.

– Jag hittar ingen anmälan som kan passa in på det, säger hon till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!