Rasistgrupp bortplockad från Facebook efter kritik

- 18/06/2014, 16:25 -
Profilen för den flera gånger anmälda sidan.
1 av 2

Profilen för den flera gånger anmälda sidan.

Faksimil Facebook

En av de avslagna anmälningarna för trakasserier mot gruppen "Vi som inte vill festa med invandrare".
2 av 2

En av de avslagna anmälningarna för trakasserier mot gruppen "Vi som inte vill festa med invandrare".

Faksimil Facebook

UPPDATERAD. Gruppen har nu stängts ner av Facebook. "Detta är en sida för oss som har tröttnat på alla invandrare som stör och saboterar på krogen och hemmafester".

Så lyder den obehagliga beskrivningen av Facebook-gruppen "Vi som inte vill festa med invandrare". 

Starka reaktioner

Gruppen startade redan 31 oktober 2012, men har de senaste dagarna fått ökad uppmärksamhet. Detta efter ett inlägg som skrevs den 16 juni, om att det snart är midsommar och att man vill "få fira ifred utan invandrare" i "ett invandrarfritt midsommarfirande". Uppdateringarna blandas med ren reklam för nazistiska Svenskarnas parti.

Starka reaktioner har väckts på Twitter och på själva Facebook-sidan. Många är det som upprörs över de starkt främlingsfientliga inläggen. Däribland en användare som reagerat på det tidigare nämnda inlägget.

Anmälts flera gånger – utan resultat

Gruppen har även anmälts, bland annat för trakasserier, av flertalet personer som vill att den stängs ner. Facebook har dock gett avslag på alla anmälningar med motiveringen att det som publiceras och skrivs inte bryter mot deras gemenskapsregler. 

"Anmält sidan flera ggr, INGET HÄNDER!!", skriver användaren 
@mssafavi. En annan är upprörd av samma anledning:


Även Lars Ohly (V) har kommenterat Facebooks beslut:

När Nyheter24 först når Jan Fredriksson, talesperson för Facebook i Sverige och Norden, har han inte hört något om sidan, men han säger att det självklart inte ska gå att skriva vad som helst på Facebook.

– Rent generellt kan man säga att det inte är okej att skriva vad som helst, men man får ta hänsyn till sammanhanget. Vi har yttrandefrihetsgrundlagen, men det är självklart att man inte får mobba andra eller hetsa mot grupper.

"Det är viktigt att vara precis"

Efter att ha tagit del av sidan och innehållet återkommer han med svar i mejl, som han dock menar är generella och inte avsedda för att bedöma just denna gruppen:

– På Facebook är det enligt Facebooks Community standards, inte tillåtet att  exempelvis uppmana till våld, bedriva hets mot en individ eller etnisk grupp, osv. Däremot är det generellt sett tillåtet att uttrycka åsikter, även om de är kontroversiella (i enlighet med yttrandefrihetslagen).

Han säger att han inte vet vad som har anmälts då den expertgrupp som hanterar inkommande anmälningar sitter i Dublin på Facebooks europeiska huvudkontor:

– Med det sagt är det som anmälare av innehåll viktigt att vara så precis som möjligt. Om det är ett foto som strider mot reglerna bör man anmäla just det, detsamma för en kommentar, detsamma för en grupp som helhet. Detta för att få en så korrekt bedömning som möjligt.

Nystartad motreaktion

Under tisdagen startades sidan "Vi som inte vill festa med rasister" som en motreaktion på den rasistiska sidan. I beskrivningen går att läsa "Detta är en sida för oss som har tröttnat på alla rasister som stör och saboterar på krogen och hemmafester. Bjud gärna in era vänner."