Med ett "tänk om-meddelande" kanske näthatet kan stoppas.
Med ett "tänk om-meddelande" kanske näthatet kan stoppas. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Så kan 14-åringen stoppa näthatet

Med en extra valmöjlighet vill 14-åriga Trisha Prabhu få människor att ångra sig innan de näthatar.


Tar ställning mot näthat

Bloggare och andra personer som syns på internet får ofta ta emot näthat från olika håll.

Här tar elitbloggarna ställning mot näthatet.

Mobbninginternet är ett växande problem. Nyheter24 har tidigare skrivit om flera uppmärksammade fall av näthat, bland annat om Hannah Smith som tog sitt liv efter att ha blivit näthatad. 

Nu kan Trisha Prabhu, en 14-årig finalist i "Google Science Fair", ha en lösning på hur det ska minska, skriver sajten Daily Dot. 

Prabhus projekt går under namnet "tänk om" och grundar sig i att det ska vara lättare att tänka något extra varv innan man klickar i skicka-knappen och sprider sitt hat mot någon annan. 

Utfört studie

14-åringen har undersökt hur många barn och ungdomar som någon gång har näthatats. Det visade sig vara mer än hälften. Samtidigt är unga människors förmåga att förstå konsekvenserna av sina handlingar på internet inte fullständigt utvecklad.

Prabhu utarbetade tesen att ungdomarna skulle vara mindre benägna att skicka ett hatiskt meddelande till någon om de fick en andra chans att tänka igenom vad de skrivit. 

Hon skapade en varningsmekanism i form av ett meddelande som poppar upp varje gång någon står i begrepp att skicka ett meddelande på internet. Med målet att få den potentiella näthataren att tänka om frågar varningsmeddelandet personen om den verkligen önskar att uttrycka hat mot någon annan. 

Testade tesen

Prabhu utförde en undersökning med 1 500 barn i åldrarna 12 till 18 år. Barnen delades upp i två grupper, och båda grupperna blev visade ett hatiskt meddelande och fick frågan om de skulle kunna tänka sig att posta meddelandet på internet. 

Barn ur ena gruppen som svarade "ja" blev omgående visade ett andra hatiskt meddelande, medan barn i den andra gruppen – "tänka om-gruppen" – som svarade "ja" fick upp varnings-meddelandet: "Det här skulle kunna skada andra. Vill du pausa, utvärdera och tänka igen innan du skickar?"

Det visade sig att 67 procent av barnen i gruppen som inte fick varningen kunde tänka sig att posta meddelandet. I den andra, tänk om-gruppen, var det endast fem procent. 

93 procent av barnen i tänk om-gruppen ändrade sig till slut och valde att inte skicka. Nu tror man att denna typ av funktion, om den implementerades i sociala medier, skulle kunna minska mobbningen på exempelvis Facebook och Twitter, skriver Daily Dot.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att en varningsfunktion skulle kunna minska näthatet?
Tack för din röst!