Därför häller Mark Zuckerberg en hink med is över sig

Den nya internettrenden påminner och neknomination men syftet är betydligt godare.


ALS

"Amyotrofisk lateralskleros (ALS) är en gemensam beteckning för en grupp motorneuronsjukdomar där de nervceller som styr skelettmusklerna dör", skriver Socialstyrelsen. 

Läs mer om sjukdomen på deras sajt

Den sprids bland privatpersoner, kändisar, idrottstjärnor och superrika företagaren. Den nya trenden "ice bucket challenge" har fått riktig spinn under de senaste veckorna.

Utmaningen går till ungefär på samma sätt som neknomination, bortsett från ölen. Du tar helt enkelt en hink, fyller den med is eller väldigt kallt vatten och tömmer innehållet ovanför huvudet. 

Därefter nominerar du en eller flera andra personer som måste klara utmaningen inom 24 timmar för att klara sig från ett straff. 

Öka medvetenheten kring ALS

Till skillnad från neknomination, vars poäng kan anses vara ganska meningslös, är syftet med den kyliga utmaningen gott. Den skapades nämligen för att öka medvetenheten kring nervsjukdomen ALS, och för att få människor att donera pengar till forskningen. 

Flera amerikanska medier har rapporterat om Ice bucket challenge, däribland Tech Crunch och USA Today.

Sprids i sociala medier

Under #icebucketchallenge lägger personer upp filmer i sociala medier där de utför utmaningen. När 200 Boston-bor kollektivt antog utmaningen såg det ut så här:

Flera kända huvuden har kylt ner sig i utmaningen. Justin TimberlakeEthel Kennedy, Microsoft-vd:n Satya Nadella och Mark Zuckerberg är några av dem. 

Ethel Kennedy nominerade ingen mindre än Barack ObamaUSA Today rapporterar dock att presidenten avstår från utmaningen, men skänker pengar till ALS Association ändå. 

Mark Zuckerberg valde, som själv nominerades av New Jersys guvernör Chris Christie, valde för åtta timmar sedan att utmana kollegan Sheryl Sandberg, Netflix-grundaren Reed Hastings och Bill Gates. Ingen av dessa har i skrivande stund antagit utmaningen.


Pengar rullar in

Hittills har trenden varit guld värd för ALS Association. Mellan den 29 juli och den 12 augusti har organisationen fått in 4 miljoner dollar, skriver de på sin sajt. Att jämföra med drygt 1 miljon dollar samma period förra året.

Här bjuder Sataya Nadellas kollegor Microsofts vd på en kalldusch:


ALS
/
/
/
Relaterat
Skulle du anta utmaningen om du blev nominerad?
Tack för din röst!
Senaste nytt

SBB avslutar översyn – tillför 8 miljarder

Londonpolis inför rätta – kollegor nobbar vapnen

En mängd poliser i London har lämnat ifrån sig sina tillstånd att bära vapen sedan en kollega anklagats för mord efter en dödsskjutning, meddelar en talesperson för polisen.

Solna: Polisen rapporterar om polisinsats / kommendering

"Fotbollsmatchen på Friends arena på söndag eftermiddag har genomförts utan allvarliga ordningsstörningar.", skriver polisen på sin hemsida.

Swedavia inför pristak på flygplatsmat

1 timme sedan
Swedavia ska införa pristak på mat på de flygplatser som bolaget driver, däribland Arlanda och Landvetter, skriver Dagens industri.

Trafikverket efter jordskredet: "Chansa inte"

1 timme sedan
Trafikverket vädjar till pendlare som påverkas av jordskredet i Stenungsund att ha en avvaktande inställning till att ge sig ut i trafiken i början av nästa vecka. Köerna kan byggas på blixtsnabbt, säger presschef Bengt Olsson.

Emmaboda: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Lindås. Kollision mellan personbil och moped.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.