Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Äntligen – nu kommer emojis i flera hudfärger

- 05/11/2014, 11:48 -
Så här kommer emojisen snart att se ut.
1 av 5

Så här kommer emojisen snart att se ut.

Apple

Emojis.
2 av 5

Emojis.

Apple.

"Nu är jag hos frisören".
3 av 5

"Nu är jag hos frisören".

Apple

Glaaaad.
4 av 5

Glaaaad.

Apple

Dansande kvinna.
5 av 5

Dansande kvinna.

Apple

Snart kommer du kunna skicka emojis med olika hudfärger. Utvecklarna från Apple och Google vill göra de små filurerna mer inkluderade.

Du använder en dansande kvinnoemoji för att säga att du är pepp inför kvällen, ett kärleksfyllt par skickas iväg som ett ”god morgon” och när du är hos frisören får kompisarna veta det genom en bild på en tjej med en sax. 

Emojis har helt enkelt blivit en stor del av hur vi kommunicerar med varandra – en bild säger som bekant mer än tusen ord.

Kommer i hudfärger

Men om man ser till hur de människoliknande emojisymbolerna ser ut så är de baserade på en vit hudfärg – något som exkluderar en stor del av jordens befolkning. Nu ser det däremot ut att bli ändring på det.

I en rapport från Unicode Consortium, som är en organisation som arbetar med att sätta standarden för digitala symboler, så verkar det som att vi äntligen kommer att få emojis med mer än en hudfärg.

Rapporten presenterades av utvecklare för Google och Apple och i den förklarar de att emojin från början fick en ljus hudfärg eftersom den utvecklades i Japan – där detta var standarden. 

Så gör du

Men eftersom man nu använder symbolerna över hela världen är det på tiden att det blir en förändring. I framtiden kommer det att bli möjligt att placera en färgad hudtonsruta bredvid en människoemoji och då få fram en ny bild med den hudfärgen.

Frågan är ju om det egentligen är nödvändigt att ha smileys med olika hudtoner över huvud taget. Den gula emojin representerar ingen mänsklig hudfärg och skulle då egentligen kunna användas överallt - utan att exkludera någon. I rapporten tar de även upp att man alltid bör använda den gula smileyn, om man inte aktivt ger den en hudfärg.  

Hur vill du ha dina emojis?