Nej, Fridolin vill inte ändra den svenska flaggan.
1 av 2
Nej, Fridolin vill inte ändra den svenska flaggan. - Foto: Skärmdump Storkensnyheter
På Sweddit skojar man med de som köpt artikeln.
2 av 2
På Sweddit skojar man med de som köpt artikeln. - Foto: Skärmdump Sweddit

Satirartikel om Fridolin sprids från skämtsajt – raseri i sociala medier

En "nyhet" om att Gustav Fridolin vill ändra utseende på den svenska flaggan sprids i sociala medier, men det hela stämmer givetvis inte.


Sedan ett par dagar cirkulerar en artikel från satirsajten Storkensnyheter.se i sociala medier. "Nyheten", som publicerades den 19 november, gör gällande att utbildningsministern Gustav Fridolin vill byta ut den svenska flaggan för att den "måste reflektera det mångkulturella samhället".

"Den nya flaggan kommer att ha influenser från Islam och den Afrikanska färgpaletten, men kommer behålla själva stommen. Hissandet av den Gamla Svenska flaggan kommer att resultera i tio dagsböter efter det att den nya flaggan lanseras." står det bland annat i artikeln i vilken Fridolin även "citeras".

Bildkälla: Skärmdump Storkensnyheter

Tar det för sant

Storkensnyheter utger sig inte själva för att vara satiriska, men sett till innehållet är det uppenbart. Sajten har tidigare "viralgranskats" av tidningen Metro, efter en artikel om att Gudrun Schyman vill förbjuda skägg.

Trots att den absoluta majoriteten som uppmärksammat artikeln inser att den är uppdiktad är det ändå hundratals människor som med upprörd ton delar den i sociala medier. 

Många av dessa verkar trots det absurda innehållet ta artikeln för sann. Bland andra har Facebooksidan "Sverigedemokraterna 2018", som har över 6 500 likes spridit artikeln. 

Här följer ytterligare några av de många upprörda delningarna.


Även personer på delningsforumet Sweddit har noterat att artikeln sprids.

Nyheter24 har tidigare uppmärksammat en rad falska historier som sprids via Facebook och andra sociala medier. Ofta rör det sig om människor med en egen agenda men i vissa fall, som detta, handlar det om att den uppenbara satiren inte nått fram till alla.

Här kan du läsa om några tillfällen, och hur du undviker att låta dig luras:

På Facebook är källkritiken död 

"Varför vägrar folk på Facebook att lära sig?" 

7 saker du som använder internet måste känna till 

Tiggarvideo delas av tusentals på Facebook: "Det är en fejkprofil" 

Nyheter24 har sökt Gustav Fridolin för en kommentar.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du tillräckligt kritisk i sociala medier?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.