Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Den här videon sprids på Facebook – men kan du se felet?

- 13/04/2015, 21:30 -
1 av 3

2 av 3

3 av 3

Frågan är om man verkligen skulle vilja bo i den här framtiden...

En dataanimerad video som spidits av den Turkiska nyhetssajten Mavi Kocaeli går just nu som tåget på Facebook. I skrivande stund har klippet nästan en miljon delningar.

Klippet visar ett slags framtidståg som på insidan är uppbyggt som en galleria där människor äter middag, fikar och umgås i ljusa fräscha lokaler. Videon har rubriken "The Next Generation of Transportation!" och dess ursprung är fett oklart. Men den där svävartågsgrejen ser ju riktigt spännande ut!

Men vänta… är det inte något som är fel här?

Kolla här…

Och här…

En liten fråga. Varför är alla personer vita? Och varför har alla kvinnor u-ringat och stora bröst?

Det måste uppenbarligen hänt något ganska drastiskt mellan i dag och den framtid som videon utspelar sig. En slags etnisk rensning? Har man förbjudit små bröst? Eller är kvinnorna på bilderna i själva verket fembots som endast finns till för att tillfredsställa män i fula tennisskjortor? Det finns en politisk utveckling här som inte riktigt framkommer i den här sköna nya världen.

Eller är det möjligtvis så att animatörerna och ingenjörerna bakom videon omöjligt kan föreställa sig människor som inte är vita korthåriga Don Draper-män eller kvinnor med megalökar?

Videon ställer ju tveklöst en rad obekväma frågor. Vad hände med kvinnorna och alla icke vita? Den här framtiden verkar mest vara fett oskön.