Chad Hurley och Steve Chen.
1 av 4
Chad Hurley och Steve Chen. - Foto: TT/AP
Firar tio.
2 av 4
Firar tio. - Foto: TT/Ap
Köptes upp av Google.
3 av 4
Köptes upp av Google. - Foto: TT/Ap
Och är föga förvånande värt väldigt mycket pengar.
4 av 4
Och är föga förvånande värt väldigt mycket pengar. - Foto: TT/Ap

7 punkter som sammanfattar Youtubes tio första år

Youtube firade tio i veckan – här är en snygg sammanfattning av vad som hänt.


1. Grundarna

Youtube grundades av Jawed Karim, Chad Hurley och Steve Chen, tre snubbar som tidigare jobbat med PayPal. Och, åtminstone i Karims fall, gjorde sig en rejäl hacka när Ebay köpte PayPal 2002.

Bild: TT

2. Första klippet

Och 2005 var det alltså dags för det första klippet – med Karim själv i huvudrollen.

3. Succén

Youtube blev såklart en framgångssaga. Bara två år efter starten använde Youtube själva lika mycket bandbredd som hela internet gjorde år 2000 och Alexa rankar sajten som internets tredje största, efter Facebook och Google.

Bild: TT

4. Till dagens välde

Att räkna på siffror för Youtube idag är fascinerande. Sajten har 800 miljoner unika läsare i månaden och ännu mer otroligt är att det varje minut laddas 300 timmar med nytt rörligt material. 300 timmar! I minuten!

Bild: TT

5. Men utan grundarna

Redan 2006 köptes Youtube nämligen upp av Google – för den lilla nätta summan av lite drygt 14 miljarder svenska kronor. En rätt hyfsad deal, om man säger så.

Bild: TT

6. Pengar till alla!

Eller ja, inte till alla. Men till många. Youtube har varit en karriärbyggare för många, och för vissa mer än andra. Mest pengar av alla gör kanalen FunToyzCollector som ska tjäna mellan 1,3 och 21,5 miljoner dollar per år.

Bild: Faksimil

7 Populäraste klippen

Det har ju varit några rätt mustiga virala succéer genom åren. Här nere kommer de fem mest sedda någonsin, med början från det femte mest sedda.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.