1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

När du googlar "hand" är resultatet riktigt skrämmande

Sökresultatet visar att rasism finns överallt.


World White Web

På projektets hemsida kan du läsa mer om hur du kan hjälpa till att få slut på vithetsnormen en gång för alla. Det är superenkelt!

För ett år sedan upptäckte Johanna Burai att det bara dyker upp vita händer när man googlar "hand". Och när hon googlade på "black hand" och "African hand" så dök det upp illustrerade bilder, och bilder där vita händer var närvarande.

– Det var stereotypiska, rasistiska bilder och jag kände att jag ville göra något åt sökresultatet, säger Burai till Nyheter24.

Bildkälla

Därför har hon skapat projektet World White Web. En aktivistkampanj som ska förändra det diskriminerande sökresultatet. Det hela går ut på att man delar icke-vita händer från hennes kampanjsida på till exempel sociala medier så att man sprider budskapet. Det andra är att till exempel bloggar laddar upp bilderna och länkar tillbaka till hennes sida.

– Ju fler som laddar upp och länkar tillbaka, ju mer kan sökresultatet på Google påverkas.

Att kampanjen just riktar in sig på händer är för att händer är symboliserat med kamp menar hon. Dessutom säger hon att man inte kan läsa in så mycket i en hand.

Bildkälla

– Hade det varit ett ansikte hade en massa normer kommit in, man hade börjat tänka på utseendet och så vidare.

Hennes kampanj har uppmärksammats utomlands. Bland annat har BBC intervjuat henne. Men i Sverige har vi inte fått upp ögonen riktigt än. Burai tror att det är för att debatten har kommit längre där.

Bildkälla

– Man pratar mer om vithet och svarthet i USA. Vem det är som gynnas i samhället. Här pratar vi om Sverigedemokraterna men inte om vilka privilegier som medför att vara vit.

En stor rasistisk sajt i USA har lagt märke till kampanjen och Burai. Hon får en massa hatmejl varje dag. Men det är bara positivt menar hon.

– Det är ett tecken på att projektet har nått ut.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.