1 av 4
Fans välkomnar flyktingar. Bättre bild än den förra.
2 av 4
Fans välkomnar flyktingar. Bättre bild än den förra. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
60 miljoner människor är på flykt.
3 av 4
60 miljoner människor är på flykt. - Foto: AP/TT Bild
En flicka som är på flykt blåser såpbubblor i säkerhet i Tyskland. Alla är inte lika lyckligt lottade.
4 av 4
En flicka som är på flykt blåser såpbubblor i säkerhet i Tyskland. Alla är inte lika lyckligt lottade. - Foto: Ap / TT

Nej, den här bilden visar inte en flykting med IS-flagga som attackerar polisen

Bilden sprids på nätet, men allt är en lögn.


Bilden ovan delas just nu friskt i olika sociala medier. Den sägs visa en hur flykting från den just nu mycket aktuella flyktingkrisen med en IS-flagga går till attack mot en grupp poliser.

Men som så ofta förr verkar det vara ett fall av ryktesspridning och desinformation. Bilden är gammal, omkring tre år för att vara exakt, och har ingenting med flyktingar att göra. Flaggan bär troligtvis inte ens någon IS-symbol. Något som nu avslöjas av Independent.

Såväl Facebook-sidor som hatsajter och diverse twittrare sprider trots detta bilden – antagligen i syfte att spä på fördomar och hat mot de miljoner människor som är på flykt. Meningar såsom "Ny läckt bild bekräftar att IS smugglar soldater till Europa" sprids ofta tillsammans med bilden.

Men bilden verkar komma från en demonstration i Bonn som hölls i maj 2012. Åtminstone figurerar den på ett antal sajter som skrivit om just den demonstrationen, när högerextremister och muslimer drabbade samman.


På Youtube finns filmer som visar händelsen när bilden togs. Även dessa klipp laddades upp 2012. Så att bilden skulle vara tagen nyligen stämmer alltså inte.

Det är också tveksamt om flaggan visar en IS-symbol. Enligt Independent har flera experter poängterat att IS antog redan existerande symboler och gjorde dem till deras.

Nyheter24 har vid flera tillfällen uppmärksammat bilder, klipp eller fenomen som sprids i sociala medier med målet att vilseleda och påverka opinionen. Bland annat i samband med morden på Ikea och frisläppandet av Hagamannen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Danmark ser över taiwanesers registrering

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.