Lördag 31 Jul
Stockholm

Därför vägrar internetleverantören att hjälpa polisen

Vägrar.
1 av 4
Vägrar. Foto: Pressbild: Kristina Sahlén / TT
Tänker inte lämna ut uppgifter till polisen.
2 av 4
Tänker inte lämna ut uppgifter till polisen. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Bilder från Bahnhofs serverhall.
3 av 4
Bilder från Bahnhofs serverhall. Foto: Press/Kristina Sahlén
Jon Karlung.
4 av 4
Jon Karlung. Foto: Press/Kristina Sahlén

Tänker inte lämna ut uppgifter om det inte handlar om allvarliga brott.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Jon Karlung, vd på internetleverantören Bahnhof, är på krigsstigen. På Svenska Dagbladets debattsida skriver Karlung att "massövervakningen befinner sig på ett sluttande plan" och att svensk datalagring går för långt då "Skatteverket, Tullverket och andra myndigheter inklusive Polisen kan beställa fram känsliga uppgifter från telekom­operatörer utan att det ens krävs brottsmisstankar.

Bild: Pressbild / Kristina Sahlén

"Det som från början handlade om att stoppa massmord utvecklas steg för steg till en insamlingsapparat som kartlägger alla", skriver Karlung hos Svenska Dagbladet. Men Bahnhof kommer nu att i stället agera efter en dom i Europadomstolen – och därför vägra att lämna ut uppgifter till polisen och andra myndigheter om det inte gäller allvarliga brott.

Bild: Pressbild / Kristina Sahlén

Karlung skriver även om flera andra löften från Bahnhof, bland annat att "radera uppgifter systematiskt" för att kunna radera så mycket onödiga uppgifter som möjligt och att man nu färdigställt vad man kallar för en "Kill Switch-funktion".

Något som enligt Karlung innebär att "vi inom några minuter kan förstöra det digitala systemet och radera datalagrade uppgifter för evigt".

Bild: TT

Bahnhof-bossen avslutar sedan sin debattartikel med att slå fast "att vi operatörer tvingas slåss mot klåfingriga politiker för med­borgarnas rättigheter är inget annat än en skam för ett demokratiskt och upplyst samhälle".

Gör Bahnhof rätt?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela