Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska IS-soldater påstås vara påväg till Sverige – inte sant

- 16/11/2015, 12:58 -

En video sprids flitigt i sociala medier och sägs visa svenska IS-soldater i Syrien. Filmen är äkta, men stämmer verkligen uppgifterna om att de är på väg hem till Sverige?

Videon, som just nu delas flitigt på Facebook, kommer från Furat – en ryskspråkig propagandakanal från IS.

Filmen visar ett antal unga män som pratar svenska, med tydlig göteborgsk dialekt. De pratar och skrattar, berättar att de firar den muslimska högtiden Eid. Men de pratar också om jihad – hur de varit "med i leken ett tag" och hur det blivit "som en vardag".

I videon slaktar männen får och säger att de inte bara slaktar djur – men att det är djur de övar på.

Bland annat har sajten Viralking delat videon, tillsammans med en text om hur männen planerar saker för Sverige. Sajten Dagens247 skriver också om videon och påstår att männen nu är påväg hemåt.

När Nyheter24 pratar med Säpo vill de inte säga om de känner till videon:

– Vi kan inte kommentera enskilda filmer så där. Det är mycket i omlopp på internet, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

Men journalisten Magnus Sandelin, som jobbat med att granska politiskt och religiöst extrema rörelser i Sverige i över tio år, har mer information om filmen. Han bekräftar att det rör sig om riktiga bilder från IS.

– Bilderna är från 2013, ungefär. Den här ihopklippningen verkar vara nygjord, varför den har dykt upp nu vet jag inte, säger han till Nyheter24.

Sandelin vet också vilka många av personerna i videon är.

– De kommer ju från Göteborg, men de lever inte längre. De dog under hösten 2013 och våren 2014 och hyllas som martyrer, säger han.

Även om just de här unga männen från Sverige inte längre är i livet så har andra svenskar anslutit sig till IS. Säpo uppskattar att det rör sig om ungefär 120 personer.

Det finns alltså inga uppgifter som stärker påståendena från Viralking och Dagens247 om att männen är på väg hem till Sverige.

--

Mer om terrordåden i Paris:

▪ Här är världens mest hatade man – se videon som visar hans omänskliga ondska

▪ Svenska IS-soldater påstås vara på väg hem till Sverige – här är sanningen

▪ USA har bombat IS oljetransporter

▪ IS nya video – hotar alla länder som attackerar dem

▪ 7 saker vi vet om världens mest hatade man

▪ Här är amerikanska flygvapnets hälsning till IS

▪ Anonymous förklarar krig mot IS – i ny iskall video