Facebookgruppen Bloke's Advice hade över 200 000 medlemmar och uppmanade till våld mot kvinnor. Nu har den stängts ner.
1 av 3
Facebookgruppen Bloke's Advice hade över 200 000 medlemmar och uppmanade till våld mot kvinnor. Nu har den stängts ner. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Gruppen hade över 200 000 medlemmar som delade berättelser och anekdoter. Men många av inläggen ansågs uppmana till våld mot kvinnor.
2 av 3
Gruppen hade över 200 000 medlemmar som delade berättelser och anekdoter. Men många av inläggen ansågs uppmana till våld mot kvinnor. - Foto: TT BILD
Gruppen fick nationell uppmärksamhet efter att organisationen The Red Heart Campaign startade en namninsamling för att få bort gruppen.
3 av 3
Gruppen fick nationell uppmärksamhet efter att organisationen The Red Heart Campaign startade en namninsamling för att få bort gruppen. - Foto: TT Bild

Killgruppen på Facebook hetsade till våld mot kvinnor – stängs ner

Facebookgruppen Bloke's Advice hade över 200 000 medlemmar och uppmanade till våld mot kvinnor. Nu har den stängts ner.


Starka protester har väckts mot den australienska Facebook-gruppen Bloke’s Advice som nu har lett till att Facebook har stängt ner gruppen, skriver Mashable.

Gruppen hade över 200 000 medlemmar som delade berättelser och anekdoter. Men många av inläggen ansågs uppmana till våld mot kvinnor.


Gruppen fick nationell uppmärksamhet efter att organisationen The Red Heart Campaign startade en namninsamling för att få bort gruppen. Kampanjens talesperson Sherele Moody berättade för Mashable Australia utsattes för påhopp på deras Facebooksida.

Många av medlemmarna på Bloke’s Advice hörde direkt av sig hotande till Moody och kommenterade på kampanjens Facebooksida.

En kommentator skrev bland annat att när hen “läser de här kommentarerna får det mig att vilja slå kvinnor”.

Facebook skrev i ett offentligt uttalande att de inte skulle plocka bort Facebook-sidan, men ta bort kommentarer och inlägg som var kränkande. Nu har Facebook ändrat sig, och har tagit bort sidan.

“Efter den senare mediebevakningen av den här gruppen, har antalet inlägg som bryter mot våra regler ökat, och därmed har gruppen tagits bort” skrev en talesperson från Facebook i ett offentligt uttalande enligt ABC.

“Om det finns ett stort antal inlägg i en grupp som bryter mot våra regler, tar vi bort hela gruppen” tillade han.

Efter gruppen togs bort från Facebook har Bloke’s Advice startat upp en egen hemsida. En hemsida alla kan besöka men behöver ett konto för att se diskussionerna i forumen.

Moody uttrycker oro över att “personerna bakom en sida som som hetsar till sexuellt och våld och misshandel ber australiensarna att donera pengar för att kunna fortsätta trakassera och förnedra kvinnor”.

– Det är ett absolut slag i ansiktet mot en tredjedel av de australiska kvinnor som utsatts för manligt fysiskt våld och det är ett hån mot minnet av alla de 41 australienska kvinnorna som blivit dödade av australienska män det här året, sa hon till Mashable.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!