Bloggaren Emma Berglund, 20, blev utpressad av en falsk modellagentur tidigare i veckan. Nu vill hon varna andra unga tjejer.
1 av 4
Bloggaren Emma Berglund, 20, blev utpressad av en falsk modellagentur tidigare i veckan. Nu vill hon varna andra unga tjejer. - Foto: Privat
Emma har över 14 000 följare på Instagram och många läsare på sin blogg. Att hon får olika förfrågningar tillhör vardagen.
2 av 4
Emma har över 14 000 följare på Instagram och många läsare på sin blogg. Att hon får olika förfrågningar tillhör vardagen. - Foto: Privat
Utpressningsmeddelandet som Emma fick efter videomötet på Skype.
3 av 4
Utpressningsmeddelandet som Emma fick efter videomötet på Skype. - Foto: Privat
Emma är noga med att poängtera att varken hon eller någon annan ska behöva känna skam inför det som hände, utan all skuld ska läggas på de som utnyttjar unga.
4 av 4
Emma är noga med att poängtera att varken hon eller någon annan ska behöva känna skam inför det som hände, utan all skuld ska läggas på de som utnyttjar unga. - Foto: Privat

Emma, 20, lurades av modellagent – utpressades med bröstbilder

Emma var säker på att hon hade kollat upp modellagenturen noggrant. Snart hotade de med att förstöra hennes liv. Nu vill hon varna andra.


Emma Berglund, 20, från Stockholm har en populär blogg och nästan 20 000 följare på Instagram. Att hon blir kontaktad av främlingar med olika förfrågningar och erbjudanden tillhör vardagen.

Förra veckan hörde en representant från en modellagentur av sig till Emma, som eventuellt ville använda sig av henne som modell för en bikinikollektion och som omslagsmodell till en modetidning.

– De skrev att de var managers från New York som scoutade modeller och att de hade hittat mig på Instagram, vilket jag inte tycker är jättekonstigt, säger Emma till Nyheter24.

Men hon var ändå skeptisk mot företaget eftersom att hon är van vid bluffmail vid det här laget. När hon hade en stund över läste hon av ren nyfikenhet igenom allt material och slogs av hur oväntat seriöst det såg ut.

Efter rådfrågning i bekantskapskretsen bestämde sig Emma för att svara på mailet. Sen fick hon uppgifter om agenturen, adresser, telefonnummer och representanternas namn.

Emma Berglund. Bildkälla: Privat

Hon gjorde så mycket research som möjligt med hjälpa av uppgifterna. Allt verkade stämma och såg riktigt seriöst ut. Det fick Emma att till sist gå med på ett möte med representanten via Skype.

Med sig under samtalet hade Emma nära vänner och familj som hon litade på och kände sig trygg med. Hon ville att telefonmötet skulle ske så säkert som möjligt, eftersom att hon skulle posera framför kameran avklädd i bikini.

Kommunikationen kändes bra och proffsig hela vägen enligt Emma. Det var först när hon blev ombedd att ta av sig bikiniöverdelen som hon inte kände sig helt bekväm längre.

Emma har vanligtvis inte några problem med att vara avklädd, säger hon till Nyheter24. Hon menar att bröst är en helt odramatisk del av kroppen som kvinnor ska kunna visa utan problem.

– Jag sa till honom tre-fyra gånger att jag inte ville visa mina bröst i kameran, men han sa bara att det var en helt vanlig procedur som han hade sett tusentals gånger. Han skickade också bilder på hur olika tidningsomslag skulle kunna se ut. Han verkade så övertygande i kameran, det är så jävla vidrigt när jag tänker tillbaka på det, säger Emma upprört.

Castingagenten bad att få återkomma efter en stunds överläggning med sin chef. Det Emma inte visste då var att videomötet snart skulle ta en helt ny vändning.

Efter ungefär en halvtimmes väntan fick Emma plötsligt ett tiotal printscreens skickade till sig från videon. Inklusive ett meddelande där det stod:

"Jag spelade in allt. Jag vet vilka dina Facebookvänner är, dina släktingar, ditt telefonnummer och hemadress. Allt.

Jag kan skicka videon till dina vänner, släktingar och lokala webbsidor i din stad. Jag kan lägga upp videon på erotiska hemsidor i Sverige. Jag kan dela all din info på nätet. Jag kommer säga till folk att du har sex mot betalning.

Jag kan förstöra ditt liv. Det vet du. Du kan gå till polisen. Jag bryr mig inte.

Om du vill leva ett normalt liv så kan vi göra en deal. Jag har ett förslag till dig."

Emma fick fullständig panik av meddelandet och kraftig ångest. Insikten om att det förmodligen rörde sig om en professionell och etablerad liga drabbade henne totalt.

Hon utgick ifrån att han syftade på en överenskommelse om pengar och blockerade honom därför direkt både på Skype och mailen där de tidigare hade haft mailkontakt. Sedan ringde hon snabbt polisen, som tog det hela på stort allvar och upprättade en anmälan.


Nu väljer Emma att öppet berätta om händelsen för Nyheter24:s läsare, för att uppmana andra som har drabbats av något liknande att polisanmäla direkt. Hon rekommenderar också att den som är drabbad pratar med någon vuxen eller nära vän om det som har hänt.

– Det är så mycket skam kopplat till det här. Det är ju därför de kommer undan med det, för att unga tjejer inte vågar berätta för någon. Jag vet ju att jag inte har gjort något fel, men om jag kanske hade gått på högstadiet, då hade jag inte vågat gå till skolan och säkert varit livrädd. Det var det jag mådde sämst över, att det här kan ha hänt många andra som inte har samma självkänsla som jag, säger Emma.

I sin blogg skriver Emma en sista uppmaning till sina unga läsare:

"En kropp har alla sett, det är absolut ingenting ni ska skämmas över och ni är så jävla fina precis som ni är. Skit i äcklet som försöker trycka ner unga kvinnor. Fy fan, vill spy i ansiktet på dom.

Glöm inte, det är aldrig offrets fel. Aldrig, aldrig, aldrig."

Nyheter24 har tidigare skrivit om Alicia, 21, som lurades av en telefonbedragare som påstod att han ringde från RFSU för att intervjua henne om hennes sexvanor.

Även bloggaren Fie Laursen har blivit utpressad med nakenbilder på sig själv, men valde att lägga ut dem själv istället.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du upplevt hot och kräkningar på nätet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

3 timmar sedan
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

igår 22:30
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.