Moa Lindström, 13, från Hammarstrand blev utsatt för näthat tidigare i veckan av en och samma person via flera sociala medier.
1 av 3
Moa Lindström, 13, från Hammarstrand blev utsatt för näthat tidigare i veckan av en och samma person via flera sociala medier. - Foto: TT BILD / Snapchat / Privat
Nu hyllas Moa som en förebild för andra unga tjejer.
2 av 3
Nu hyllas Moa som en förebild för andra unga tjejer. - Foto: Privat
För Moas mamma Annica är det en självklarhet att vara delaktig i hennes barn liv och lära dem att stå upp mot mobbing.
3 av 3
För Moas mamma Annica är det en självklarhet att vara delaktig i hennes barn liv och lära dem att stå upp mot mobbing. - Foto: Privat

Moa, 13, kallades "hora" – hennes hämnd hyllas av tusentals

Det är aldrig den som får ta hatet som det är fel på – utan den som ger det, säger Annica Lindström om dotterns modiga meddelande.


Den här skolveckan blev allt annat än en vanlig vecka för sjundeklassaren Moa Lindström, 13, från Hammarstrand.

Över en natt har hon blivit en modig förebild för tusentals unga tjejer i Sverige, tack vare hennes mamma Annica Lindströms fina hyllning till dottern på Facebook.

I veckan fick Moa uppleva den värsta sortens näthat, via det sociala nätverket Yellow. Där kom hon i kontakt med en främmande jämnårig kille som plötsligt spydde ur sig elakheter mot henne.

– Jag var i skolan och hade slöjd. Då fick jag meddelanden av den här killen. Han kallade mig tjock, ful och utvecklingsstörd kossa. Att jag såg ut som ett inavlat missfoster, säger Moa till Nyheter24.

Han kallade henne även för hora via appen Snapchat. När han hade skrivit klart alla sina elakheter så frågade Moa bara helt neutralt om han var färdig, varpå han svarade att han inte orkade skriva mer.


– Då sa jag bara "bra, jag har kontaktat din mamma och skickat allt till henne". Sen blockade han mig direkt, säger Moa.

Tack vare att killen hade uppgett sitt användarnamn på Instagram så kunde hon efter lite detektivarbete hitta hans mamma där, som hon sen kontaktade via direktmeddelande.

Pojkens mamma blev glad över att Moa kontaktade henne och skrev att hon skulle ta upp saken med sin son.


– Det kändes bra, som att hon faktiskt verkligen tänkte prata med honom. Och det kändes bättre att göra det på det här sättet än att vara elak tillbaka. Jag skulle verkligen rekommendera andra att göra samma sak, att antingen anmäla det eller kontakta deras familj, säger Moa.

Efter händelsen ville hennes mamma Annica dela med sig av dotterns modiga initiativ till sina vänner på Facebook. Inlägget blev snabbt viralt och har i skrivande stund över 7 000 reaktioner och har delats hundratals gånger.


– Jag är förvånad över att det har blivit så stort så fort. Men jag läser alla kommentarer och försöker gilla dem också. I skolan kom några lärare fram och sa att det var jättebra gjort. För mig var det självklart att berätta om det som hade hänt för mamma, jag hade ju inget att skämmas över, det var han som gjorde fel, säger Moa.

Mamma Annica Lindström är också chockad över uppståndelsen.

– Det är många föräldrar som har skrivit till mig att de ska visa mitt inlägg för sina döttrar, att Moa är ett föredöme för deras barn. Moa är verkligen en fantastisk människa, som alltid står upp för andra människor.

Annica har jobbat aktivt för att lära sina barn att vara bra medmänniskor och förklarat för dem att de som kränker andra ofta är de som mår sämst själva.

Hon säger också att det är viktigt att hålla sig uppdaterad kring hur barnen mår redan när de är små. Att ta reda på hur de mår, vad de tänker på och var de befinner sig på nätet.

För inte så länge sedan så var många föräldrars rädsla att deras barn skulle träffa främlingar via nätet, men hon menar att situationen är helt annorlunda nu. Att det är näthatet som gör störst skada. Därför ser hon till att hennes barn alltid kan vända sig till henne och prata om precis allt.

– Jag har också varit tydlig med att poängtera att om hon står vid sidan om och ser på när någon blir mobbad så är hon själv delaktig i mobbingen. Det är som att ge ett godkännande. Det är aldrig den som får ta hatet som det är fel på, utan den som ger det. Det har hon burit med sig hela tiden, säger Annica Lindström till Nyheter24.

Den senaste tiden har Nyheter24 uppmärksammat näthatet i kampanjen #NoHate. Där kan du bland annat läsa om Mina Dennert som startade en Facebookgrupp där medlemmarna aktivt söker upp näthat och sedan stoppar det tillsammans.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du upplevt näthat?
Tack för din röst!