Torsdag 5 Aug
Stockholm

Här är sajterna som blivit lösenordshackade – så vet du om du är drabbad

Tio miljoner svenska lösenord har läckt.
1 av 4
Tio miljoner svenska lösenord har läckt. Foto: TT / Wikimedia
Dataintrång har skett från bland annat Snapchat.
2 av 4
Dataintrång har skett från bland annat Snapchat. Foto: Snapchat
Från LinkedIn.
3 av 4
Från LinkedIn. Foto: Ap
Och från Flashback.
4 av 4
Och från Flashback. Foto: Wikimedia

10 miljoner svenska lösenord ligger ute, helt öppet, på internet. Härifrån kan ditt lösenord ha hämtats.

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under dagen kom information om att 10 miljoner svenska lösenord har läckt. De finns alltså helt öppna på internet.

– Man ser var och varannan dag folk som fått sin mejl, Twitter, Instagram eller Facebook-konto hackat, säger säkerhetsexperten Dan Egerstad till SVT, som tidigare varit hackare.

Men du kanske undrar varifrån alla lösenord kommer ifrån? De är sammankopplade till flera större databashack där lösenord till konton på bland annat LinkedIn, Last.fm, MySpace, Netdoktor och biljettnu.se. Det är alltså lösenorden som du har angett på till exempel Netdoktor som läckt.

Har du samma lösenord på din mail så kan det bli riktigt jobbigt.

På hemsidan haveibeenpwned.com och via SVT Dold finns utökad information om när databaser med kontoinformation har läckt. Här är några av de mest populära hemsidorna som blivit hackade.

Adobe

I oktober 2013 läckte 153 miljoner Adobe-kontons uppgifter. Användarnamn, mail och krypterade lösenord läckte. Krypteringen var dock riktigt dålig och kunde lätt omvandlas till text. De okrypterade lösenordstipsen gjorde det dessutom enkelt för den intresserade hackern.

Biljett.nu

200 000 användaruppgifter läckte från sajten Biljett.nu och publicerades online i september 2016.

BitTorrent

I januari 2016 hackades forumet tillhörande BitTorrent. Däribland användarnamn, mejl och IP-adresser.

DropBox

I mitten av 2012 drabbades molntjänsten Dropbox av ett dataintrång. Tiotals miljoner användaruppgifter läckte. I augusti bad DropBox sina användare att byta lösenord och uppgifter pekar på att innehåll från molntjänsten, 68 miljoner filer, cirkulerade för byte online.

Flashback

I februari 2015 fick Aftonbladet tag på uppgifter från 40 000 medlemmar från Flashback med målet att hänga ut näthatare.

Hemmakväll

I juli 2015 hackades sajten till filmkedjan Hemmakväll. Nästan 50 000 uppgifter läcktes och publicerades online. Det som fanns i informationen var mejl, hemadress, namn och telefonnummer. Samt även lösenord...

Last.fm

Musiksajten Last.fm hackades i mars 2012 och 43 miljoner användaruppgifter läckte online. Det tog ett tag innan uppgifterna publicerades – i september 2016 med 37 miljoner mejladresser och lösenord.

LinkedIn

164 miljoner mejladresser och lösenord läckte i maj 2016. Uppgifterna såldes på darknet fyra år efter det första hacket 2012.

TT

MySpace

För flera år sen, 2008, drabbades MySpace av ett dataintrång där 360 miljoner konton läckte. 2016 såldes informationen på darknet där mejladresser och hackade lösenord var inkluderade.

Snapchat

I januari 2014 läckte 4,6 miljoner användarnamn och telefonnummer. Det betydde praktiskt att dataintrånget kunde koppla användarnamn till telefonnummer – någonting som många vill ska vara privat. Dock läckte inga lösenord.

Snapchat

Tumblr

Tidigt 2013 drabbades Tumblr av ett dataintrång som resulterade i läckt information rörande 65 miljoner användarkonton. Kort efteråt såldes information på darknet.

YouPorn

I februari 2012 läckte drabbades porrsidan YouPorn av ett dataintrång där 1,3 miljoner användares lösenord och mejladresser kom ut. I nuläget finns inte den information att söka på.

haveibeenpwned.com finns fler hemsidor vars användaruppgifter har läckt. Oftast handlar det om mindre forum som handlar om exempelvis Pokémon och Xbox.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har ditt lösenord blivit hackat någon gång?
Tack för din röst!
Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela