Valerie, 20, visar porrens verklighet: "Jag svimmade av utmattning"

- 30/11/2016, 20:19

"Det verkar som att porren är någon slags helig ko som man inte får röra" säger Valerie om männens inställning till porr.

För knappt två månader sedan dök en förfrågan upp i en feministisk diskussionsgrupp på Facebook:

"Vad har ni för erfarenheter av att ha sex med män som har varit porrskadade?"

Det dröjde inte länge förrän hundratals svar strömmade in till Valerie, 20, från Stockholm.

Hon och hennes vän ville starta ett Instagramkonto tillsammans. Det skulle fokusera på hur verkligheten ser ut i sexuella relationer där mäns porrtittande har förstört bilden av hur sex ska gå till.

– Jag har valt att lyfta fram upplevelser från kvinnor och transpersoner, jag tycker det är mest relevant. Att låta deras texter tala för sig själva såhär är ett effektivt sätt att ringa in problemet utan att argumentera kring det, säger Valerie till Nyheter24.

Just nu modererar Valerie kontot helt själv och vill av säkerhetsskäl vara anonym. De inskickade upplevelserna beskrivs i korta meningar, med svart text mot vit bakgrund, vilket gör upplägget väldigt enkelt men också effektfullt.

Bedömningen av var gränsen går mellan porrskadat beteende och regelrätt våldtäkt har ibland varit svårt för henne att avgöra, det är ofta en gråzon. Och det är just det hon vill lyfta fram.

Instagramkontot fick på kort tid nästan 1 500 följare. En del av inläggen har anklagats för att vara så kallad "kinkshaming". Men det håller Valerie inte med om, eftersom att "kinks" (specifika sexuella preferenser, såsom exempelvis rollspel och BDSM) sker i samtycke mellan de parter som utövar det.

Hon menar att upplevelserna som beskrivs snarare är ett tydligt tecken på hur män ser sina sexuella preferenser som en rättighet att få leva ut, oavsett samtycke.

– Många har skrivit till mig att det är så skönt att få berätta och känna att någon tar deras upplevelser på allvar. Jättemånga har berättat om hur de har blivit våldtagna i sömnen eller varit med om att folk har tjatat sig till analsex. Det är ett samtyckesbrott, men handlingen i sig grundar sig i våld.

Valerie vill understryka att inte allt sexuellt våld beror på porr, men att det ofta är ett symptom på en våldtäktskultur som tar sig stort uttryck i kvinnors sexliv.

– En del har skrivit och ifrågasatt att "det här är inte porrskador" men då säger jag ifrån. Jag vill inte ha sådana kommentarer på upplevelser berättade av personer som inte är män. De blir redan så ifrågasatta av sin omgivning.

Att ta del av så många svåra berättelser påverkar självklart Valerie mycket. Det har också fått henne att inse hur många gånger hon själv har blivit pressad till vissa handlingar under sex och inte förstått förrän nu hur mycket det har format henne.


– Det är svårt ibland att behålla tron på mänskligheten. Eller snarare män och deras sexualitet. Det pratas så mycket om kvinnors sexuella frigörelse, men den här biten glöms bort. Pressen kring hur man ska ha sex. Det är tungt att läsa, men ändå värt det för att det är så viktigt. Det är lätt att tro att det är såhär det ska gå till och tro att man förtjänar det.

Valerie har också har fått mycket positiv respons från folk som tycker att det är ett viktigt och befriande initiativ.

– Det här beteendet är så legitimerat. Genom porren, genom hur personer som exempelvis Donald Trump och andra personer i media beter sig. Det verkar som att porren är någon slags helig ko som man inte får röra.


Helst av allt vill Valerie se en avveckling av porren. Det pratas mycket om så kallad "etisk porr", men hon ifrågasätter starkt hur någon ska kunna avgöra vad som är "bra" porr där ingen utnyttjas eller far illa.

– Det finns ju en anledning till varför man kallar folk för porrskådespelare. Det är för att de nödvändigtvis inte gillar vad det gör. Ingen skulle rättfärdiga att ha sex med någon som inte njuter. Men det anses helt okej att kolla på porr där man inte har någon aning om personernas bakgrundshistoria och hur de mår. Det är en tragisk verklighet.

I artikelns filmklipp kan du ta del av fler av de berättelser som Valerie har fått berättade för sig.

Har du varit med om något liknande? Skicka din berättelse till porrensverklighet@gmail.com och följ @porrensverklighet på Instagram.

Nyheter24 har tidigare intervjuat kriminologen Nina Rung, som berättar om sina upplevelser av att riktigt våldsam porr blir allt mer populär hos svenska ungdomar, och hur det påverkar deras inställning till sex.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du varit med om något liknande?