Stockholm

Lamyaa, 17, ville ta av sin hijab – här är hennes pappas svar

Lamyaa, 17, från Pennsylvania, USA, frågade nyligen sin pappa om hon fick ta av sig sin hijab.
Lamyaa, 17, från Pennsylvania, USA, frågade nyligen sin pappa om hon fick ta av sig sin hijab. Foto: Twitter/Pixabay

Den muslimska tonåringen skickade en känslig fråga till sin pappa och delade med sig av svaret som har fått tusentals att reagera starkt.


Läs mer

Muslimska 17-åringen Lamyaa från Pennsylvania, USA, frågade nyligen sin pappa om hon fick ta av sig sin hijab.

Egentligen hade hon inte alls planerat att ta av sig slöjan. Men hon ville skicka frågan som ett test till sin pappa för att motbevisa en viktig fördom: att muslimska tjejer inte får ta av sig sin slöja.

Här är svaret hon fick av sin pappa:

Bildkälla: Twitter

Svaret betydde mycket för Lamyaa, eftersom att hon vet att många kvinnor i andra delar av världen inte har samma valmöjlighet. Men hon vill också påminna om att det är ett val från hennes sida att ha på sig sin hijab.

Hon delade med sig av svaret från sin pappa på Twitter och reaktionerna strömmade snabbt in, både i form av hyllningar, fördomar och kritik.

Bildkälla: Twitter

Många menade att hon måste vara medveten om det förtryck som sjalen innebär och på det svarar Lamyaa såhär:

– Jag vill be om ursäkt till kvinnor som inte har valet att ta av sig sin hijab. Jag är ledsen att vi lever i en värld där vissa kvinnor – människor – inte har rätt till sina egna kroppar och får göra vad de vill med dem. Det är förkrossande och jag vill att de ska veta att jag backar dem. Jag kommer göra mitt bästa för att sprida medvetenhet och kunskap kring mänskliga rättigheter, säger Lamyaa till Attn.com.

Nyheter24 har nyligen skrivit om Malika som diskriminerades på grund av sin slöja – nu har hon valt att ta av den. Här kan du också läsa om Göran som bar slöja på jobbet en dag i en form av protest.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Bär du hijab?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.