Facebooks plan för att stoppa livesända mord: "Måste agera snabbt"

Efter att flera övergrepp och mord sänts live på Facebook tar företaget nu ett krafttag, berättar Facebooks grundare Mark Zuckerberg.


Varje dag lägger 1,8 miljarder personer upp inlägg, bilder och videos på Facebook. Men det som en gång var ett nätverk för studenter har den senaste tiden blivit en mörk plats för sexuella övergrepp, självmord och mord – som livesänds direkt på sajten.

I januari i år livesändes en våldtäkt på en kvinna i Uppsala och i april livesände Steve Spephens när han sköt en 74-årig man till döds. Strax därefter livesände en 21-årig man när han tog livet av sin dotter, för att sedan ta sitt eget liv. Videon ska ha setts över 300 000 gånger.

Efter morden mötte Facebook stor kritik eftersom det tog flera timmar innan videorna ens togs bort. Det hela beror på att Facebook trots hjälp av algoritmer, anställda och användare, inte hinner upptäcka och ta bort känsligt och våldsamt material i tid.

Med anledning av det tar Facebook krafttag för att stoppa spridningen och anställer nu 3 000 personer, skriver SVT.

"Om vi ska bygga en tryggare gemenskap måste vi agera snabbt", skriver Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg på Facebook.

"Det är hjärtskärande"

Enligt Zuckerberg rör det sig om flera miljoner anmälningar varje vecka. Den nya personalen ska hjälpa till att gå igenom just detta.

”De senaste veckorna har vi sett människor skada sig själva och andra på Facebook, antingen i en livesändning eller i en video som lagts upp senare”, skriver Zuckerberg i sitt inlägg.

”Det är hjärtskärande och jag har reflekterat över vad vi kan göra bättre för vårt samhälle.”

Facebook-grundaren meddelar även att de kommer bygga nya verktyg för att förbättra arbetet, genom att göra det lättare för användarna att rapportera in problem, skriver SVT.

Se även: Facebook vägrar ta bort bilden på 11-åriga flickan som omkom i terrorattacken i Stockholm

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Facebook skippa live-funktionen helt?
Tack för din röst!