Onsdag 23 Jun
Stockholm

Om du har ett av dessa lösenord är det stor risk att du blir hackad

Penny Parnevik blev i förra veckan hackad.
1 av 3
Penny Parnevik blev i förra veckan hackad. Foto: Instagram/Pixabay
Använd sunt förnuft när du väljer lösenord.
2 av 3
Använd sunt förnuft när du väljer lösenord. Foto: TT
Ett av de vanligaste lösenorden är "qwerty."
3 av 3
Ett av de vanligaste lösenorden är "qwerty.". Foto: TT

Allt fler svenskar drabbas av diverse hackerangrepp som kan leda till att känslig information delas online.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att bli hackad är allt annat än roligt. Någon som vet exakt hur det känns är Penny Parnevik som i fredags utsattes av en hackerattack. Någon hade tagit sig in på hennes Instagram och ska ha publicerat lättklädda bilder.

Instagram

Så hur gör man då för att undvika att bli hackad? Mycket har faktiskt att göra med ditt lösenord.

Företaget Keeper har gått igenom tio miljoner(!) lösenord som har läckts och publicerats på nätet. Genom detta har de räknat ut vilka lösenord som är vanligast – med andra ord borde du byta genast om du råkar ha ett av dem.

I många undersökningar så visar det sig att användare valt extremt lätta lösenord. Det absolut mest populära – och därför värsta – lösenordet är sifferkombinationen “123456”. Nästan 17 procent av de 10 miljoner publicerade lösenorden var just detta.

En annan studie visade att de tio vanligaste lösenorden är som följer: 

1. 123456
2. password
3. welcome
4. ninja
5. abc123
6. 123456789
7. 12345678
8. sunshine
9. princess
10. qwerty

Statistiken har visat på liknande mönster i flera år. Tänk efter innan du väljer lösenord! Här är ett tips fråm Svenska Internetstiftelsen:

"Tillräckligt säkert innebär i det här fallet lösenord som är 9-14 tecken långa och innehåller både små och stora bokstäver, siffror samt specialtecken. Ett längre lösenord är bättre, och ett mycket längre lösenord är mycket bättre. Varje tecken ökar säkerheten flerfaldigt."

Ett tips om du känner dig osäker på att välja ett starkt lösenord är att ladda ned mjukvaran 1Password som både hjälper dig att komma på bra lösenord – och minns de också åt dig.

1password.com

Använd sunt förnuft och uppdatera ditt lösenord ofta! Använd olika lösenord för olika konton, även om det låter krångligt.

I slutet av 2016 utsattes ett stort antal svenskar för att deras lösenord läckte ut på internet. De drabbade sajterna var allt från Hemmakväll till Tumblr

Idag, måndag, kom också nyheten att någon lyckats hacka sig in på hundratals svenska säkerhetskameror som streamade online för hela världen att se. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du utsatts för ett hackerangrepp?
Tack för din röst!
Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela