Det finns en risk med att googla kändisar.
1 av 3
Det finns en risk med att googla kändisar. - Foto: TT (montage)
Avril Lavigne utsågs nyligen till den "farligaste kändisen att googla". Mycket på grund av konspirationsteorin rörande hennes död och att hon ersatts av en dubbelgångare.
2 av 3
Avril Lavigne utsågs nyligen till den "farligaste kändisen att googla". Mycket på grund av konspirationsteorin rörande hennes död och att hon ersatts av en dubbelgångare. - Foto: Blogspot
Då passar cyberkriminella på att använda sajter för att lura till sig känslig information om den som googlat.
3 av 3
Då passar cyberkriminella på att använda sajter för att lura till sig känslig information om den som googlat. - Foto: TT

Därför ska du aldrig googla på de här kändisarna

Vissa kändisar är mer utsatta än andra när det kommer till var cyberkriminella placerat virus för att få tag på känslig information.


Svenska folket älskar att googla. Uppskattningsvis görs 45 miljoner Google-sökningar per dag bara i Sverige. Det är givetvis vanligt att söka upp information om kändisar, men antivirus-företaget McAfee varnar nu för att googla på vissa kända namn.

TT

Det är nämligen så att cyberkriminella utnyttjar vår nyfikenhet och har placerat diverse fällor på sajter tillhörande populära kändisar. McAfee har kollat upp vilka kändisar som genererat i flest sökresultat som dirigeras till "osäkra webbplatser". De har förutom Google även undersökt resultat från mindre populära Bing och Yahoo!.

Nu är ni nog nyfikna på vilka som är de farligaste kändisarna att googla, va? Det är nämligen så att kanadensiska Avril Lavigne är den absolut "farligaste" kändisen på listan. Men varför? Jo, den där konspirationsteorin rörande att hon egentligen var död och ersatt med en dubbelgångare dirigerade mycket trafik till osäkra sajter.

Blogspot

Den mest osäkra sökningen överlag var "Avril Lavigne + free mp3" där nästan 22 procent av sajterna innehöll diverse virus. Hackers vet att den alldagliga googlaren letar efter ny musik och film – där passar de sedan på att lägga upp sajter för att stjäla känslig information om den som besöker sidan, skriver McAfee på sin blogg.

I övrigt var listan fylld med aktuella kändisar som Zayn Malik, Bruno Mars, Justin Bieber och Beyoncé

McAfee

Var försiktig med vad du klickar på! Vänta hellre tills det officiella albumsläppet av exempelvis Avril Lavgines nästa album och klicka inte på "förhandslyssnings-länkar". Var också försiktig när du söker på "gratis mp3"-länkar och gå aldrig in på sajter som verkar misstänksamma.

Förra året var det komikern Amy Schumer som toppade listan och 2015 var det den kända dj-stjärnan Armin van Buuren som låg etta på listan.

Läs också om de sjukaste frågorna som folk på riktigt googlar – eller kolla här vad svenskarna googlade mest på förra året.

TV: Nu kommer Google Street View-bilen till Sverige – är din stad med?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du googla efter kändisar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.