Fredag 16 Apr
Stockholm

Antisemitiska kommentarer sprids under dödsannonser på nätet

Anonyma personer sprider judehat under dödsannonser.
Anonyma personer sprider judehat under dödsannonser. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Grova antisemitiska kommentarer sprids under dödsannonser på nätet. Istället för att tända ett ljus och hedra den avlidna har anonyma användare skrivit "Heil Hitler" och "Döda alla judar som finns i Malmö" i minnesrummen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vid en granskning av Google Maps upptäckte The Guardian över 150 antisemitiska recensioner om koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. "Heil Hitler" och "Synd att det är så länge sedan SS upplöstes" var bara två av de hatiska kommentarerna som tidningen hittade.

Vissa av inläggen var flera år gamla, men togs bort efter att the Guardian kontaktat bolaget.

I Sverige verkar Google snabbare på att ta bort rasism och kränkningar. Vid Nyheter24:s genomgångar av platser kopplade till judendom hittades inga hatiska kommentarer.  

Under granskningen upptäcktes istället ett annan plats på nätet där antisemitiska kommentarer sprids – under dödsannonser på nätet. 

Läs mer: Hundratals antisemitiska recensioner om Auschwitz spreds på Google

Dödshot

De allra flesta begravningsbyråer har numera minnesrum online där dödsannonser publiceras så att anhöriga och vänner kan minnas och hedra den som dött. 

Sidorna är oftast öppna för alla och under funktionerna "Tänd ett ljus" eller "Minnesord" går det att skriva en personlig hälsning som publiceras öppet för alla att läsa. 

 Men inte bara fina hälsningar som publiceras. Under påsken spreds antisemitiska kommentarer i flera minnesrum på familjesidan.se och våraminnessidor.se.

Under minst två dödsannonser hade personer under namnen Adolf Hitler och Göran skrivit "Heil Hitler", och ett konto som kallar sig Nordfront skrev "Döda alla judar som finns i Malmö". 

 När Nyheter24 tog skärmdumpar på inläggen hade de legat uppe i minst fem timmar, men de raderades senare under påskhelgen.

varaminnessidor.se
Skärmdump: varaminnessidor.se
familjesidan.se
Skärmdump: familjesidan.se

"Spårar ur"

Enligt Emil Fernqvist på familjesidan.se är det ovanligt att det händer. 

 – Vi ser såklart allvarligt på att man skriver kränkande och på andra sätt olämpliga kommentarer, men känner att vi är väldigt förskonade från den typen av yttringar gentemot avlidna, säger han till Nyheter24 och fortsätter: 

– Under de drygt tio år jag modererat den här funktionen är det en handfull inlägg som haft helt fel karaktär, men det händer att någon spårar ur fullkomligt.

Kryphål vid "Tända ljus"

Sajten jobbar aktivt på flera sätt för att stoppa opassande och hatiska inlägg.

 Alla inlägg granskas manuellt, men "Tända ljus" publiceras först och kollas upp i efterhand – och det är så de antisemitiska kommentarerna gått igenom. 

– Normalt går vi igenom de tända ljus som kommer löpande, flera gånger per dag, men när det är större sociala profiler som gått bort eller under semesterperioder kan det ta en någon eller några timmar innan vi hinner igenom allt inkommet, säger Fernqvist. 

LÄS MER: 

Poliser avstängda – delade nazistpropaganda i hemlig chat

Tanya, 19, om TikToks anitmobbningsfunktion: Höj åldersgränsen istället

75 bilder som visar varför vi aldrig får glömma förintelsen

Kommentera
Kopiera länk
Dela