Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Professorns pudel - Ångrar uttalande om neandertalarbebis

Kanske anpassar sig neandertalare bra till vårt svenska klimat?
1 av 4

Kanske anpassar sig neandertalare bra till vårt svenska klimat?

Starka var de i alla fall.
2 av 4

Starka var de i alla fall.

AP

Från benrester ska neandertalaren återskapas.
3 av 4

Från benrester ska neandertalaren återskapas.

AP

En sån här kan du få fira julen med på gamla dar.
4 av 4

En sån här kan du få fira julen med på gamla dar.

SCANPIX SWEDEN

Nyheter | 22/01/2013 14:59

UPPDATERAD. Alla vill ha unika barn. Men få barn blir lika unika som en neandertalare. Är du den framtida mamman som en professor på Harvard nu söker?

Går du i barnatankar? Nu söker professor George Church på Harvard university en kandidat till sitt ett experiment som går ut på att använda dna från en neandertalares skelett, placera det i ett mänskligt embryo och föra in i en kvinnas livmoder. Målet är att föda en neandertalare.  

Nyheter24 frågar Lars Werdelin, fossilexpert på Naturhistoriskariksmuseet, om det verkligen går att föda en neandertalare.

– Det är ju ganska liten genetisk skillnad. Med tanke på det - så kan man ju tänka sig att det skulle vara möjligt. Vi känner ju tillneandertalarnas hela dna-sekvens.

Kan det vara farligtför mamman att ha en neandertalare i magen?

– Jag tror inte på några direkta risker men det blir jukejsarsnitt med tanke på neandertalarnas storlek.

Kan man fåneandertalaren att bli vegetarian?

– Ja varför inte. Dom var ju inte annorlunda än vi i detavseendet. Dom åt lite av varje. Deras kost var kopplad till den tillgängligafödan. Förutom att konsumera kött vet man att de åt gröt av vildvete och andraspannmål .

Vad kan man förväntasig av en neandertalarbäbis?

– Det är det vi inte vet, vilket är det främsta motivetför att göra detta. Men jag tycker ändå inte att det trumfar etiken. Forskaremåste ta det lite piano med naturen. Vi har ganska strikta regler med etikidag, som tur är.

Hur skiljer signeandertalarnas hjärna från homosapiens?

– Man har ju idéer om hur neandertalares hjärnor fungerade. Mantror att de hade bättre kunskaper om var saker fanns i naturen, genom så kallatspatialt minne. Det finns spekulationer om att dom var bättre än den modernamänniskan på det viset. Men det är bara spekulationer.

Vad rekommenderar duden blivande mamman att tänka på?

– Jag rekommenderar att mamman bortser från eventuella pengar och funderar på vaddet här betyder. Det känns som forskaren bakom detta är lite fartblind.

Efter den stora uppmärksamheten går nu George ut och gör en pudel i stället för en neandertalare. Till AP säger han att det hela är ett missförstånd. Han förklarar att det endast är en teoretisk möjlighet och den "äventyrliga kvinnan" inte är någonting han eftersöker.