Sara Karlsson i arbetsrummet vid Sveriges Riksdag.
1 av 4
Sara Karlsson i arbetsrummet vid Sveriges Riksdag. - Foto: Gustav Holmström
Brinner för miljöfrågor.
2 av 4
Brinner för miljöfrågor. - Foto: Gustav Holmström
Sverigedemokraterna har förskjutit debatten, säger Sara Karlsson
3 av 4
Sverigedemokraterna har förskjutit debatten, säger Sara Karlsson - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Reinfeldt och Billström.
4 av 4
Reinfeldt och Billström. - Foto: SCANPIX

"Man ser tydligt att rasismen och sexismen går hand i hand"

Sara Karlsson (S) pratar med Nyheter24 om miljön, hoten och om hur det känns att vara Sveriges tionde sexigaste politiker.


Sitter i styrelsen för republikanska föreningen

– Det är stimulerande att jobba utanför den ram som man jobbar inom i riksdagen i övrigt. Dessutom så är det en viktig demokratifråga.

Sara tror att det någon gång mellan 2020-2030 kommer att finnas en majoritet i landet som är för monarkins avskaffande och att det då kan komma att ske en grundlagsändring.

Om Sara Karlsson

Ålder: 27

Bor: I lägenhet i Eskilstuna

Familj: Sonen Emanuel, 10

Fritidsintressen: Umgås, läsa, springa

Läser just nu: "Bankrutt?" av Paul Krugman och "Alltings början" av Karolina Ramqvist

Sara Karlsson kom in i riksdagen 2010, bara 25år gammal, med ett uttalat mål att föra intern debatt och styraSocialdemokraternas politik framåt. Samt så klart ta debattenäven på andra plan. En fråga som bekymrar henne är hur debatten kring invandring och integration förändrats.

– Jag tycker att det är rätt tydligt att debatten förskjutits sen Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Jag bär på någon form av sorg och besvikelse över det, säger Sara Karlsson till Nyheter24.

Hon pratar om att man, inom alla deandra riksdagspartierna, för tre år sen var överens om att Sverigeinte skulle följa efter den danska utvecklingen. Tre år senaretycker hon att det är precis åt det hållet som landet är på väg. 

Hotades

Efter det att migrationsministern Tobias Billström kritiseradeuttalande om vilka det är som gömmer flyktingar sa Sara till Svenska Dagbladet att de, och andra uttalanden från Billström, var ”kallhjärtade” och anspelade på”främlingsfientliga och rasistiska strömningar”. 

Några dagarsenare dök det upp ett brev, posttämplat med ”Glad påsk”, tillhennes arbetsplats i riksdagen. Dock utan påskhälsning men i stället en annan betydligt hotfullare hälsning. Någonstans iSverige sitter någon och hoppas på att Sara ska bli gruppvåldtagen.

– Man ser tydligt att rasismen och sexismen går hand i hand. Sen hänger ju allting där samman, alltså den typen av anonyma hot och anonymt hat växer och utgör ett reellt hot mot demokratin.

"Obehaglig utveckling"

Mångapolitiker, främst kvinnor, utsätts så gott som dagligen för hotoch hat. En utveckling som även speglar sig i det vanliga,icke-anonyma livet.

– Vi har en migrationsminister som gör rasistiska uttalanden. Jag kan inte föreställa mig att det skulle ha hänt för några år sen. Det har gått väldigt snabbt och det är en väldigt obehaglig utveckling.

Någon rädsla kände hon aldrig, snarare en ilska. Som en av de yngsta riksdagsledamöterna har hon dock sluppit relativt lindrigt undan det utbredda näthatet.

– Jag är nog för okänd.

Men hon håller sig ändå borta från forum och kommentarsfält. 

– Man mår ju inte bättra av att läsa sånt.

Rådde inte på Federley

Att hon verkligen skulle vara helt okänd är inte speciellt sant dock. Dels är hon faktiskt riksdagsledamot och dels kom hon 2012 på tionde plats på Nyheter24:s prestigefyllda lista över landets sexigaste politiker.

– Haha, ja. Pinsamt!

Pinsamt för att du var med på listan eller pinsamt för att du var tio platser bakom Fredrick Federley?

– Haha. Fredrick Federley hade jag nog inga synpunkter på men det fanns andra på den där listan som jag hade synpunkter på att de var före mig... Men jag vet inte, man blir hellre uppmärksammad för andra saker än sitt utseende.

Minst en mandatperiod till

 Få politiker gillar att prata om framtida ambitioner, socialdemokrater ännu mindre än andra. Sara är inte något undantag.

– Min tanke har varit att, om jag får fortsatt stöd, stanna i riksdagen en mandatperiod till. Sedan hade jag tänkt jobba med det jag är utbildad till (socionom, reds anm). Men man vet aldrig vad som händer. Samtidigt så är jag inte här för att göra karriär utan för att driva debatten framåt och utveckla partiets politik.

Vilket borde vara enklare ju högre upp i näringskedjan man kommer?

– Ja, det inser man ju.

"Når gränserna för vad planeten klarar av"

Miljöfrågor är annars större delen av vardagen för Sara. Köra mindre bil, äta mindre kött och sköta sin källsortering. Det är ungefär vad alla vet är bra för miljön. Som ledamot i miljö- och jordbruksutskottet håller Sara med. Men det räcker inte fullt ut.

– Det finns en del man kan göra som individ, och visst har man ett visst eget ansvar, men samtidigt krävs det stora strukturella förändringar.

Sara brinner för miljöfrågor,det märks tydligt. Själv vet jag, liksom de flesta andra jag kännerinte speciellt mycket om vad som är felet på miljön förutom justatt det är något som är fel och vi måste göra något åt saken. Kanske måste vi helt enkelt lägga i bromsen?

– Att vi ska kunna fortsätta expandera ekonomiskt i all oändlighet utan att vi når gränserna för vad den här planeten klarar av, det är inte trovärdigt.

Att prata om vikten av ekonomisktillväxt är något som politiker i allmänhet älskar att göra.Frågan är bara, varför?

– Det finns en väldig fokusering på ekonomisk tillväxt. Men samtidigt är det så att det inte finns något givet samband mellan ekonomisk tillväxt och en massa bra saker vi vill uppnå. Vi borde fokusera på att öka jämlikheten och minska arbetslösheten. I Sverige har vi ekonomisk tillväxt men sysselsättningsutvecklingen hänger inte med.

/
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

1 timme sedan
AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.