Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
7935
reaktioner idag

Svensken som vill bo på Mars och aldrig åka hem

Rickard Feiff vill åka till planeten Mars – och aldrig mera återvända till jorden. "Mina vänner tycker jag är skogstokig", säger han till Nyheter24.

1 av 8

Siktet är inställt på Mars.

2 av 8

Så här kommer det se ut när människan landar på Mars, enligt Mars One.

Så här är det tänkt att Marskolonin kommer se ut.
3 av 8

Så här är det tänkt att Marskolonin kommer se ut.

4 av 8

Just nu ser det ut så här på Mars, inte så livat.

5 av 8

Den röda planeten som lockar Rickard.

6 av 8

Rickard tror att hans erfarenhet av människor i isolering kommer att vara en viktig egenskap under Marsresan.

2023 är människan på Mars, enligt Bas Lansdorp.
7 av 8

2023 är människan på Mars, enligt Bas Lansdorp.

8 av 8

Kanske blir Rickard en av de fyra som är först på Mars någonsin. Han säger själv att han är medveten om att det är svårt att bli en av de som får åka men han kan inte säga nej till en sådan chans.

Nyheter24 har pratat med Rickard Feiff, en 39-årig kriminalvårdare som har sitt mål klart: Mars år 2023. 

Det är genom den planerade rymdexpeditionen av Mars One som Rickard hoppas kunna ta sig till planeten. 

Mars One är ett privatägt företag som planerar att skicka fyra människor till Mars år 2023. Vem som helst får anmäla sig till projektet, som fått över 78 000 ansökningar på två veckor.

De fyra människorna som får åka ska sedan stanna där för resten av sina liv. Rickard var en av de första att anmäla sig.

En spännande tanke men hur tänker någon som faktiskt anmält sig till att leva på Mars resten av livet? Varför vill man åka till Mars?

– Vi människor har alltid velat utforska nya platser och vi har i årtionden pratat om att planeten är överbefolkad. Det är det mest naturliga i världen att vi söker nya platser att kunna bo på. Jag ser det inte som ett ”varför?”, utan som ett naturligt ”Varför inte?", säger Rickard till Nyheter24.

Den enda chansen

Än så länge är Mars One i ett tidigt stadium. Man är bara några veckor in i att ta emot ansökningar från intresserade som sedan ska genom gå flera år av urvalsprocesser, tester och träning tills det bara är ett fåtal kvar. 

Man kan tänka sig att en del av ansökningarna inte är speciellt seriösa eller att de inte tänkt igenom vad det skulle innebära att lämna jorden för gott. Rickard är emellertid säker på sin sak och vet vad han vill. 

– Jag har levt ett bra liv här. Jag har en exfru som jag numera är god vän med, jag har haft en rad olika jobb och jag har en hel del goda minnen att se tillbaka på. Jag är en person som kan njuta av att se tillbaka på tidigare framgångar vilket jag tror är väldigt viktigt för det här. Äldre människor, livsnöjda människor, hanterar den typen av isoleringar mycket bättre än unga människor, säger Rickard. 

Han berättar att han alltid varit fascinerad av rymdresor och av personer som vill utforska och upptäcka. Rickard ser Mars One som sin enda chans att ta sig till Mars innan han blir för gammal, år 2023 fyller han 50 år. 

"Mamma tycker jag är fullständigt galen"

På Mars Ones hemsida tar de emot ansökningar där man lägger upp en kort videopresentation av sig själv. Där kan man också rösta på hur pass bra presentation är. I skrivande stund ligger Rickards ansökning tvåa i ranking. 39-åringen har fått blandade reaktioner på hans planer att flytta ifrån hemplaneten.

– Min far är historiker så han kan se den historiska möjligheten och förstår hur jag tänker. Min mamma tycker jag är fullständigt galen men samtidigt har hon alltid uppmuntrat mig att följa min drömmar och stöttar mig. Många av mina manliga vänner tycker jag är skogstokig men klappar mig på axeln och säger ”Go for it man” men generellt sett tycker min kvinnliga vänner att jag inte ska åka.

"Jag är kär i en speciell rödhåring"

Rickard säger att han tror att han har bra egenskaper för att resa till och sedan bo på Mars med en begränsad andel människor. Han beskriver sig själv som en öppen person som gillar att möta nya människor.

– Jag har aldrig träffat en människa som jag tyckt illa om. Alla personer har något att berätta, alla har något intressant. Jag tycker om att ha folk omkring mig.

Dessutom håller han sig i god fysisk form men vad skulle hända om Rickard mötte någon som han vill spendera resten av sitt liv med?

– Visst kan man bli förälskad ibland men man är inte tonåring längre. Jag är en människa som vet vad jag vill med mitt liv. Det här är större, det här är viktigare. Just nu är jag kär i en speciell rödhåring och hennes namn är Mars.

Skulle du kunna tänka dig att dö på Mars?

– Definitivt. Jag vill ju inte bli den första människan som dör på Mars men jag tycker hela konceptet är så fascinerad. Att göra en bosättning, att på ett sätt starta en ny nation. Det är första gången för mycket.  

Om Rickard får möjlighet att åka till Mars kan bara framtiden förtälja men 39-åringen verkar onekligen säker på vad han vill. 

Se Mars Ones presentationsfilm här:


Mer:

Har du vad som krävs för att få åka till Mars?