Siktet är inställt på Mars.
1 av 7
Siktet är inställt på Mars. - Foto: Privat / SCANPIX / montage
Så här är det tänkt att Marskolonin kommer se ut.
2 av 7
Så här är det tänkt att Marskolonin kommer se ut.
Just nu ser det ut så här på Mars, inte så livat.
3 av 7
Just nu ser det ut så här på Mars, inte så livat. - Foto: AP / SCANPIX
Den röda planeten som lockar Rickard.
4 av 7
Den röda planeten som lockar Rickard. - Foto: AP / SCANPIX
Rickard tror att hans erfarenhet av människor i isolering kommer att vara en viktig egenskap under Marsresan.
5 av 7
Rickard tror att hans erfarenhet av människor i isolering kommer att vara en viktig egenskap under Marsresan. - Foto: Privat
2023 är människan på Mars, enligt Bas Lansdorp.
6 av 7
2023 är människan på Mars, enligt Bas Lansdorp.
Kanske blir Rickard en av de fyra som är först på Mars någonsin. Han säger själv att han är medveten om att det är svårt att bli en av de som får åka men han kan inte säga nej till en sådan chans.
7 av 7
Kanske blir Rickard en av de fyra som är först på Mars någonsin. Han säger själv att han är medveten om att det är svårt att bli en av de som får åka men han kan inte säga nej till en sådan chans. - Foto: Privat

Svensken som vill bo på Mars och aldrig åka hem

Rickard Feiff vill åka till planeten Mars – och aldrig mera återvända till jorden. "Mina vänner tycker jag är skogstokig", säger han till Nyheter24.


Mars One

Mars One är ett privat, icke vinstdrivande projekt som har som mål att etablera en permanent mänsklig bosättning på planeten Mars år 2023.

Projektet startades 2011 av holländarna Bas Lansdorp och Arno Wielders.

Mars One ska finansieras genom icke-statliga finansiärer och privata aktörer. Utöver detta är flera delar av uppdraget tänkta att sändas ut till den breda publiken, med syftet att skapa ett slags mediaspektakel kring projektet samt intresse bland sponsorer och allmänheten.

År 2025 planerar Mars One att skicka fyra ny personer till Mars. 

De planerar sedan att fortsätta skicka människor till Mars tills det är 24 människor på den röda planeten, tolv kvinnor och tolv män.

Nyheter24 har pratat med Rickard Feiff, en 39-årig kriminalvårdare som har sitt mål klart: Mars år 2023. 

Det är genom denplanerade rymdexpeditionen av Mars One som Rickard hoppas kunna ta sig tillplaneten. 

MarsOne är ett privatägt företag som planerar attskicka fyra människor till Mars år 2023. Vem som helst får anmälasig till projektet, som fått över 78 000 ansökningar på tvåveckor.

De fyra människorna som får åka ska sedan stanna där för resten av sina liv. Rickard var en av de första att anmäla sig.

Enspännande tanke men hur tänker någon som faktiskt anmält sig tillatt leva på Mars resten av livet? Varför vill man åka tillMars?

– Vi människor har alltid velat utforska nya platser och vi har i årtionden pratat om attplaneten är överbefolkad. Det är detmest naturliga i världen att vi söker nya platser att kunna bo på.Jag ser det inte som ett ”varför?”, utan som ett naturligt”Varför inte?", säger Rickard till Nyheter24.

Den enda chansen

Änså länge är Mars One i ett tidigt stadium. Man är bara några veckor in iatt ta emot ansökningar från intresserade som sedan ska genom gåflera år av urvalsprocesser, tester och träning tills det bara är ett fåtal kvar. 

Mankan tänka sig att en del av ansökningarna inte är specielltseriösa eller att de inte tänkt igenomvad det skulle innebära att lämna jorden för gott. Rickard är emellertid säker på sin sakoch vet vad han vill. 

– Jag har levt ett bra liv här. Jag har enexfru som jag numera är god vän med, jag har haft en rad olika jobboch jag har en hel del goda minnen att se tillbaka på. Jag är en person som kan njuta av att se tillbaka påtidigare framgångar vilket jag tror är väldigt viktigt för dethär. Äldre människor, livsnöjda människor, hanterar den typen avisoleringar mycket bättre än unga människor, säger Rickard. 

Hanberättar att han alltid varit fascinerad av rymdresor och avpersoner som vill utforska och upptäcka. Rickard ser Mars One somsin enda chans att ta sig till Mars innan han blir för gammal, år2023 fyller han 50 år. 

"Mamma tycker jag är fullständigt galen"

PåMars Ones hemsida tar de emot ansökningar där man lägger upp enkort videopresentation av sig själv. Där kan man också rösta påhur pass bra presentation är. I skrivande stund ligger Rickards ansökningtvåa i ranking. 39-åringen har fått blandade reaktioner på hansplaner att flytta ifrån hemplaneten.

– Min far ärhistoriker så han kan se den historiska möjligheten och förstårhur jag tänker. Min mamma tycker jag är fullständigt galen mensamtidigt har hon alltid uppmuntrat mig att följa min drömmar ochstöttar mig. Många av mina manliga vänner tycker jag ärskogstokig men klappar mig på axeln och säger ”Go for it man” men generellt sett tycker min kvinnliga vänner att jag inte ska åka.

"Jag är kär i en speciell rödhåring"

Rickard säger att han tror att han har bra egenskaper för att resa till och sedan bo på Mars med en begränsad andel människor. Han beskriver sig själv som en öppen person som gillar att möta nya människor.

– Jag har aldrig träffat en människa som jag tyckt illa om. Alla personer har något att berätta, alla har något intressant. Jag tycker om att ha folk omkring mig.

Dessutom håller han sig i god fysisk form men vad skulle hända om Rickard mötte någon som han vill spendera resten av sitt liv med?

– Visst kan man bli förälskad ibland men man är inte tonåring längre. Jag är en människa som vet vad jag vill med mitt liv. Det här är större, det här är viktigare. Just nu är jag kär i en speciell rödhåring och hennes namn är Mars.

Skulle du kunna tänka dig att dö på Mars?

– Definitivt. Jag vill ju inte bli den förstamänniskan som dör på Mars men jag tycker hela konceptet är såfascinerad. Att göra en bosättning, att på ett sätt starta en nynation. Det är första gången förmycket.  

Om Rickard får möjlighet att åka till Mars kan bara framtiden förtälja men 39-åringen verkar onekligen säker på vad han vill. 

Se Mars Ones presentationsfilm här:


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förändringen på Leos lekland – så påverkas kunderna

Handelsbankens uppmaning till kunderna: ”Rädda pengarna”

Efter att flera olika myndigheter och banker varnat för bedrägeriförsök har turen nu hamnat hos Handelsbanken. I ett utskick uppmanar banken sina kunder att ”rädda pengarna”.

Vapiano förbjöds servera alhokol – hade Kronofogdskulder av betydande belopp

I december 2023 förbjöds en Vapianorestaurang servera alkohol, då de bröt mot alkohollagen och hade Kronofogdskulder av betydande belopp. Nu har beslutet omprövats i Förvaltningsrätten.

Tomelilla: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Rv11, Tomelilla. Kollision mellan buss och personbil.", skriver polisen på sin hemsida.

FN vill ha direktlinje till Israels styrkor

FN vill ha en direktlinje till de israeliska styrkorna i Gaza för att kunna leverera nödhjälp säkert och effektivt.

Polis sköt flicka med elpistol på Sis-hem

1 timme sedan
En 13-årig flicka som är placerad på ett Sis-hem utanför Linköping sköts med elpistol i samband med ett polisingripande på torsdagen, rapporterar Corren.