Bianca Kronlöf är dubbelt aktuell, med film och teaterföreställning.
1 av 12
Bianca Kronlöf är dubbelt aktuell, med film och teaterföreställning.
Bianca Kronlöf
2 av 12
Bianca Kronlöf - Foto: Anna Classon
Snart är inspelningarna av "Svenskjävel" färdiga.
3 av 12
Snart är inspelningarna av "Svenskjävel" färdiga. - Foto: Anna Classon
"Så jävla PK" har en halv miljon visningar på Youtube.
4 av 12
"Så jävla PK" har en halv miljon visningar på Youtube.
Ur "Så jävla PK".
5 av 12
Ur "Så jävla PK".
Bianca Kronlöfs alter-ego i flera av hennes filmer, däribland "Shit snubbar say..."
6 av 12
Bianca Kronlöfs alter-ego i flera av hennes filmer, däribland "Shit snubbar say..."
"Det var någon forskare som sa att jag var det största virala succén hittills i Sverige", säger Kronlöf till Nyheter24.
7 av 12
"Det var någon forskare som sa att jag var det största virala succén hittills i Sverige", säger Kronlöf till Nyheter24.
Bianca Kronlöfs videos har skapat många reaktioner – en hel del positiva, medan andra är betydligt mer upprörda. Främst män.
8 av 12
Bianca Kronlöfs videos har skapat många reaktioner – en hel del positiva, medan andra är betydligt mer upprörda. Främst män.
"Shit snubbar say..." använder sig av en stor dos satir för att belysa strukturella och könsnormativa problem i samhället.
9 av 12
"Shit snubbar say..." använder sig av en stor dos satir för att belysa strukturella och könsnormativa problem i samhället.
Ibland har Bianca Kronlöf medskådespelare.
10 av 12
Ibland har Bianca Kronlöf medskådespelare.
"Shit snubbar say..."
11 av 12
"Shit snubbar say..."
"Shit snubbar say..."
12 av 12
"Shit snubbar say..."

Bianca Kronlöf: "Jag är inte ett monster som hackar upp k*kar"

Hon har gjort uppror mot "sköna snubbar", främlingsfientlighet och kvinnohat på Youtube. Nu är hon aktuell med både en långfilm och teaterföreställning. Nyheter24 har pratat med med Bianca Kronlöf om nya filmen, sexism, upprörda män, humor och näthat.
– Det finns definitivt många rasister och sexister inom kulturlivet, säger Kronlöf.


Om Bianca

Namn: Bianca Kronlöf

Ålder: 28

Läser just nu: "Varför män?: om manlighet i litteraturen" av Torbjörn Forslid.

Aktuell med: Filmen "Svenskjävel" och föreställningen "Gruppen och herrarna" som spelas på Stora Teatern i Göteborg den 12-14 september och på Kägelbanan i Stockholm den 23-25 september

Bianca Kronlöf slog igenom med dunder och brak med sina till lika delar satiriska och humoristiska Youtube-videos – däribland serien "Shit snubbar say to..." – och har lyckats reta gallfeber på en stor mängd lättprovocerade män. En succé som renderat i en hel del hat men också nya möjligheter. Nu befinner hon sig i Norges huvudstad Oslo där hon är mitt uppe i inspelningarna av Ronnie Sandahls långfilmsdebut "Svenskjävel".

– Jag har väldigt roligt men det är mer krävande än vad jag trodde att det skulle vara, även om jag hade förväntningar på att det skulle bli väldigt tungt. Men så har man ju sina kvällar när man ligger själv och tänker att” bara för att jag har kul så behöver det ju inte bli bra”. Men jag tror att det blir bra.

Det är du som är svenskjäveln?

– Det är jag som är svenskjäveln!

Hon beskriver filmen som välskriven och som en film där tid lagts ned på att mejsla fram de olika karaktärerna.

– Väldigt ofta så är de stödjande rollerna väldigt dåligt skrivna och bara där som ett stöd till huvudrollen, framförallt kvinnorollerna. Men det här manuset är verkligen så att alla roller, stora som små har problem att deala med. Och det är jävligt göttigt.

Samarbetet med Sandahl har funkat prickfritt, med mycket bollande mellan henne och honom.

– Det har varit fint att jobba med någon som inte är rädd för en.

Är folk rädda för dig annars?

– Ja, jag har ju fått höra ganska många gånger att ”är det inte dåligt att du som skådespelare profilerar dig så mycket inom politiska områden, då kanske inte alla vill jobba med dig”. Då känner jag att okej, jag vet inte hur intresserad jag skulle vara av att jobba med rasister och sexister liksom. Så då är det väl lika bra att dom vet det.

Det låter ju ganska smidigt.

– Eller hur, då är dom varnade från början. Och Ronny sa ju att han hade fått höra det från början, att jag var bra och så men också att jag skulle ifrågasätta allting.

Finns det många rasister och sexister inom det gebitet annars?

– I kulturlivet menar du? Ja, definitivt.

Märker man av det mycket som skådis?

– Ja, allt ifrån att både rasistiska och sexistiska pjäser sätts upp. Man kan ju sätta upp en rasistisk eller sexistisk pjäs för att belysa ett problem i samhället. Men många gånger är det, framförallt på våra största scener, pjäser som sätts upp och filmer som görs där det inte ifrågasätts och där det inte är ett problem utan det visas upp som ett karaktärsdrag och en sanning.

"Största virala succén hittills i Sverige"

Att Bianca har tydliga politiska åsikter måste man vara blind för att missa – det genomsyrar nästan allting som hon gör. Hon säger att det antagligen gjort så att hon missat en del jobbtillfällen och att det visserligen är "as-asjobbigt" men att det fortfarande visar på hur viktigt det är att fortsätta kämpa. Mycket hellre det än att säga något som hon inte står för.

– Det är ju inte som att jag är en otrevlig person, eller svår att jobba med. Det är ju inte som att jag är ett monster som på nätterna sitter och hackar upp en massa kukar.

Om två veckor är inspelningarna av "Svenskjävel" klara, och för bara två år sen avslutade Bianca sina studier vid Teaterhögskolan. Efter det har det gått oerhört fort för henne. De allra flesta känner igen henne som skaparen av Youtube-succéerna "Shit snubbar say" och, tillsammans med lillasyrran Tiffany, hypersuccén "Så jävla PK".

– Det var någon forskare som sa att jag var det största virala succén hittills i Sverige

"Så himla rädd för att bli ledsen"

Men med framgången kommer också hatet, i alla fall om man är en ung kvinna som är så uppkäftig att man faktiskt har åsikter. Själv säger hon att hon var förberedd redan innan själva hatet dök upp men att hon trots det väljer att inte kolla på nätkommentarer och annat.

– Jag tänker att om jag skulle gå in och försvara mig själv så skulle det bli privat på ett helt annat sätt. Nu är det mer att det hålls på Flashback, det hålls på Youtube, där är det helt ofantligt mycket.

Det måste krävas en viss distans ändå för att inte gå in och kolla vad folk skriver om en?

– Ja, men jag är så himla rädd för att bli ledsen. Det är jag faktiskt. För jag har fått en del mejl till min privata och så, och jag blir ledsen. För jag vill inte att det ska ta min energi.

– Jag tycker att det är onödigt att leta upp bajs när bajs kommer till en själv.

Kommentarerna går ofta ut på att försöka tysta henne.

– Det är ju inte den enskilda grejen som det hände just mig som är problemet. Det upprörande är ju att det systematiskt händer hela, hela tiden.

– Nu ska män få en tjej att hålla käften och då gör man det med sexuella hot. Och det säger ju en del om hur de här männen ser på sin egen sexualitet. Det är ju också bara en del av ett system så jag försöker att inte ta åt mig som privatperson utan jag ser det som att jag tillhör gruppen unga kvinnor och unga kvinnor ska vara tysta. Så det är inte att Bianca Kronlöf ska vara tyst utan det är att den gruppen ska vara tyst.

Ny teaterföreställning på gång

I stället för semester efter inspelningen av "Svenskjävel" väntar repetitioner med Gruppen, den teatergrupp som hon bildade tillsammans med Nina Haber och Elin Söderquist redan under studieåren. Gruppens nya föreställning "Gruppen och herrarna" har premiär i Göteborg i mitten av september och når senare även Stockholm.

– Den handlar om män som grupp i samhället och hur den gruppen påverkar samhällskroppen.

Föreställningen i sig beskriver hon som "fantastisk, färgsprakande och rolig". Anledningen till att gruppen över huvud taget bildades finns i den frustration som de gemensamt kände under utbildningen.

– I vår frustration så var vi inte bara arga utan vi var väldigt roliga också. Ilska är någonting som kan vara väldigt drivande och väldigt roligt.

– Tyvärr så är humor på många platser något som går med makten istället för mot. Alltså man skämtar på mindre gruppers bekostnad genom att göra schabloner och stereotyper. Om man då har en politisk åsikt, eller är en aktivist eller är en tänkande människa över huvudtaget blir man väldigt många gånger sittande och blir fucking förlämpad. Och jag blir obekväm och ledsen. Och jag tror att det är därför som många bara ”feminister är så sura”. Nej, vi är inte sura, det är du som är tråkig och det kan inte du ta. Och då tycker du att det är mitt problem.

Nedan finner du ett axplock av Bianca Kronlöfs filmer på Youtube.

"Shit snubbar say to feminister"

"Shit snubbar say to blattar"

"Shit snubbar say to mig och mina tjejkompisar"

"Shit snubbar say to flator"

"Shit snubbar say när dom är sorry"

"Så jävla PK!"

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!