Viktor Adolfsson.
Viktor Adolfsson.

"Varför kallar ni inte SvP för vad de är? Nazister"

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om första maj i Jönköping och bevakningen av Svenskarnas parti.


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado.

Om man har en nationalsocialistisk agenda, använder sig av konspirationsteorier om att judar styr världen men kallar sig själv "nationell" - ska man benämnas som nazist då? Ja.

När det kommer till svenska mediers bevakning av Svenskarnas parti har det dock inte varit så enkelt. I stället använder man sig av partiets egna begrepp "nationalistisk" eller ängsliga, ibland rent pinsamma begrepp som "ultrahöger" och nu senast "extremrasister" (SVT:s Smålandsnytt, Rapport och Aktuell under första maj).

Som allra värst blev det när Jönköpingsnytt frågade SvP-ledaren Stefan Jacobsson hur han ser på att partiet "blir framställt som främlingsfientliga" och sedan lämnar svaret helt okommenterat.

På plats i Jönköping höll Jacobsson tal om konspirationen om att riksdagspartierna sitter i "storfinansens knä". I partiets egna webbradio har "storfinansen" oftast kort och gott bytts ut mot "judarna". Då hade partisekreteraren Jonas Andersson redan frågat sig (i sitt tal):

– Var fan är Sverige på väg när utlänningar hyllas offentligt?

I Radio Framåt (som SvP-radion kallas) talar flera företrädare ofta om våldsamma aktioner av grekiska nazisterna i Gyllene Gryning och lyfter fram detta som inspirerande.

Trots allt det här är benämningar som "nazister", "nynazister" eller "nationalsocialister" snarare undantag i den mediala bevakningen av Svenskarnas parti.

Det här är egentligen inte bara ett problem när det kommer till SvP, men det är då saker ställs på sin spets. Det är lika allvarligt om medier köper andra partiers beskrivningar av sig själva utan att först jämföra med åsikterna. 

Är Vänsterpartiet inte längre kommunister? Är Moderaterna nya? Är Socialdemokraterna "framtidspartiet"? Är Sverigedemokraterna socialkonservativa? Kanske, men kolla upp det först. Likadant med de som kastade ägg på nazisternas marsch - är de "vänsterextremister" eller "motdemonstranter"? Jag skulle säga att de har ett tydligt politiskt syfte och "motdemonstranter" känns nästan apolitiskt.

Så länge våra största medier beskriver nazister på det sätt de själva vill framstå som är det inte konstigt att sverigedemokrater och andra länkar till SvP:s partitidning. Det är inte heller särskilt märkvärdigt att vissa avhoppande sverigedemokrater kan se Sveriges största nazistiska parti som ett alternativ.

Jag höll nästan på att glömma en sak. För mindre än fem år sedan kallade sig samma personer som nu är aktiva i SvP för Nationalsocialistisk front. Inte "Extremrasistisk front". Det kanske är värt att komma ihåg.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ökad ilska och oro i M efter opinionsmätning

Kvinna hittad död – man anhållen

En man har anhållits efter att en kvinna hittats död i sitt hem i Kungsbacka, rapporterar Kungsbacka-Posten.

Åklagaren: Tonåringarna var på plats vid mordet

Två tonårspojkar har häktats för grovt skyddande av brottsling efter mordet på en 39-årig man i Skärholmen i förra veckan. Enligt åklagare Ove Jäverfelt befann de sig på platsen när skjutningen inträffade. Vi har uppgifter som tyder på det, säger han.

Polisen i Flen rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka söder om Flen", skriver polisen på sin hemsida.

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

Den tidigare friidrottaren Ludmila Engquist vann både VM-guld och OS-guld innan hon erkände att hon dopat sig. Nyheter24 har tagit reda på vad svenskarna googlar mest om den före detta stjärnan.

Flodhäst dök upp i villakvarter: "Blev livrädd"

Invånare i Kapstadenförorten Grassy Park fick en rejäl överraskning i helgen. Nedför gatan strosade en flodhäst.