"SD är bäst på nätet – och det är ert fel"

- 20/03/2014, 08:42 -
Nyheter24:s Viktor Adolfsson.

Nyheter24:s Viktor Adolfsson.

Supervalåret innebär en valrörelse även på nätet. Nyheter24:s Viktor Adolfsson skriver om arenan som de etablerade partierna lämnat öppen för rasism.

Under ett par-tre veckors tid har jag gått runt på de olika partikanslierna i Stockholm för att träffa personer som sällan syns utåt – de som ansvarar för riksdagspartiernas arbete på sociala medier.

Jag gick in i den här artikelserien med hopp om att hitta saker som gör varje parti unikt. Om ett djupgående arbete som faktiskt kan leda till välgjorda nätkampanjer och fler röster i valen.

Det gick så där. Visst finns det en del undantag, som Socialdemokraternas storsatsning och draghjälp av duktiga och nätvana partiarbetare. Eller den retweetfest som är Moderaternas Twitterkonto.

Men det som etsar sig kvar är en känsla jag hade redan från början. En känsla som blivit allt starkare under de här veckorna. De sju övriga riksdagspartierna är på väg att förlora nätet helt till Sverigedemokraterna och deras allt mer hatiska anhängare.

Vissa partier försöker inte ens ta kampen. I stället kommer de med ursäkter som att de "inte tittar på andra partier". Det är väl klart att de tittar på sina konkurrenter. Det finns bara något skamligt i att säga att man tittar på SD:s arbete, tydligen.

Även om kommentarsfälten hos oss och andra tidningar inte sällan fylls med hat, hot och rasism från SD-anhängare har partiet verkligen lyckas engagera sina gräsrötter. På gott och ont.

Att ignorera det och låtsas som ingenting är att låta SD ta över nätaktivismen samtidigt som sociala medier bara blir viktigare och viktigare. Det går inte att komma ifrån att SD på flera sätt är bäst på nätet – och det är ert fel.

Visst är det läskigt att bli hatad av trollen. Men det går att hantera om man är tillräckligt många som hjälps åt.

Här finns världens möjlighet att kombinera kampen mot rasism med att sprida sitt eget budskap. I stället lämnar de flesta walk over.

Socialdemokrater och moderater tjafsar om siffertolkning på Twitter där ingen väljare läser. Miljöpartiet släpper en debattartikel som Youtubeklipp. 

Samtidigt flödar Facebook över av grupper, sidor och profiler där SD:s världsbild snabbt blir en sanning. Det finns ju ingen som säger emot.

Så länge det är så kommer Sverigedemokraterna kunna skratta hela vägen till valurnan.