Tisdag 15 Jun
Stockholm

"Politisk propaganda när den är som sämst"

Nyheter24:s Viktor Adolfsson.
Nyheter24:s Viktor Adolfsson. Foto:

"Vad är det som är så jävla dåligt med att visa lite mänsklighet?". Nyheter24:s Viktor Adolfsson sågar Socialdemokraternas Thunderclap-kampanj.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Viktor Adolfsson

Tf Nyhetschef på Nyheter24, twittrar under @viktorado.

Thunderclap

Med Thunderclap kan organisationen bakom kampanjen skicka ut en tidsinställd tweet eller ett Facebookinlägg hos alla som givit sin tillåtelse.

Urban Dictionary finns en helt annan definition av ordet.

Att sitta och stirra på ett Twitterflöde under en tv-sänd partiledardebatt är inte direkt ett söndagsnöje. Visst förekommer det en hel del roliga skämt och syrliga kommentarer – men det mesta av innehållet är halvdålig infografik, citat av partiledarna och hån av politiska motståndare.

Alla dessa inlägg har en sak gemensamt – de kommer oftast från någon som får betalt av något av de inblandade partierna.

Det är upprepande, håller låg nivå och ganska genomskinligt.

Men så kom thunderclap. THUNDERCLAP, visst låter det coolt? Det är det tyvärr inte.

På en given signal 19.30 twittrade fem personer samtidigt i mitt flöde ut exakt samma text:

Det är politisk propagandaspridning när den är som sämst. För ingen bryr sig om vad det faktiskt står i tweetsen – allt handlar om att Socialdemokraternas partister framstår som robotar, drönare eller något annat som inte är av kött och blod.

Självklart har Allianssidans motsvarigheter svarat med att håna, och socialdemokrater tagit emot det med ett "tack för er hjälp med vår kampanj". Men sanningen är att om det varit Alliansen som börjat med Thunderclap så hade Alliansfritt Sverige exploderat av överbelastning.

Extra beklämmande är det att initiativet kommer från just Socialdemokraterna, som jag annars håller som ett av de bättre partierna när det kommer till nätet.

Det finns redan tillräckligt av robotliknande inlägg från partianställda. Det är knappast så att vi behöver mer av den varan. 

Nog för att alla från Centerpartiet till #svpol-gänget kan vara mer som maskiner än människor, men Socialdemokraterna har nu tagit det till en helt ny nivå.

Om det är lyckosamt eller inte att använda sig av detta kampanjsätt får framtiden utvisa. Jag hoppas dock att det blir ett fiasko. Annars står vi väl där om några år med partiledare som radiostyrs av ett gäng partistrateger.

Vad är det som är så jävla dåligt med att visa lite mänsklighet?

Kommentera
Kopiera länk
Dela