I samband med klimatkonferensen COP30 har Världsnaturfonden WWF i samarbete med Chalmers tekniska högskola samt Stockholm Environment Institute släppt en ny rapport som visar hur konsumtionsmönster påverkar avskogningen i Amazonas.
Den senaste mätningen genomfördes 2022 och visar att svenskarnas kaffekonsumtion har gått om nötkött bland de produkter som bidrar mest till skövlingen av regnskog.
Enligt ett pressmeddelande från Chalmers tekniska högskola bidrog kaffekonsumtionen i Sverige till att cirka 331 hektar regnskog höggs ned under 2022. För nötkött var siffran cirka 236 hektar.
Det beror bland annat på att det finns fler och fler kaffeodlingar i Peru. "Det är också i Peru som vi ser den största risken för avskogning kopplad till svensk kaffeimport och konsumtion", förklarar Martin Persson, biträdande professor vid Chalmers i ett mejl till Nyheter24.
LÄS MER: Klimatavtalets viktigaste punkter
.jpg)
Så mycket påverkar svenskar
Rapporten Amazon Footprint Report 2025 redogör för hur olika produkter påverkar avverkningen av regnskog. Den största påverkan har boskap, som står för 78 procent av avskogningen. Men även jordbruk och skogsbruk har stor påverkan.
Amazonas står för över hälften av avskogningen som orsakas av boskapshållning, och en dryg tredjedel av avskogningen som orsakas av sojaplantor.
Tillsammans står de tre branscherna för avskogning av 8,6 miljoner hektar mellan 2018 och 2022.
Svenskar står för avskogning av cirka 1 000 hektar per år, under de senaste åren. Majoriteten av dessa utsläpp kan enligt Persson kopplas till nötkonsumtion och kaffe.
Så minskar du påverkan
Studien tar dock inte hänsyn till vilka specifika produkter som svenskar konsumerar. Istället används ett genomsnittligt värde på hur mycket kaffe bidrar till avskogningen i Amazonas.
Alltså kan man genom valet av kaffe minska påverkan på klimatet.
– Det innebär att det inte syns om vi i Sverige exempelvis skulle konsumera en stor andel hållbarhetscertifierat kaffe, som inte bidrar till skogsförstörelsen på samma sätt, säger Persson.
Därför betonar Persson vikten av att konsumera på ett sätt som minimerar avskogningen. Exempelvis så kan man välja hållbarhetsmärkt kaffe. Detta då hållbarhetscertifierade märken "oftast ställer krav på att produktionen inte får vara förknippad med avskogning", förklarar Persson i ett mejl till Nyheter24
Något annat man kan göra för att minska påverkan är att välja bort produkter som bidrar till skövling av regnskogen. Bland annat handlar det om nötkött från Brasilien och kaffe från Peru enligt Persson, då dessa produkter tydligt hänger samman med skövling av Amazonas.
Så minskar du kaffets klimatpåverkan
Kaffe kan vara en riktig klimatbov, men det finns flera sätt som man kan minska klimatpåverkan av kaffekoppen på.
- Köp hållbarhetsmarkerat kaffe.
- Välj närproducerat kaffe.
- Undvik kaffe från exempelvis Peru där kaffe planteringar ofta leder till att skog avverkas.
- Ta till vara på kaffet genom att undvika att slänga överblivet kaffe.
Källor: Martin Persson, WWF, Medveten Konsumtion

.jpg)


.jpg)
