Eric Rosén.
Eric Rosén. - Foto: Karin Bylund

Eric Rosén: "De fegar om monarkin"

KRÖNIKA. Eric Rosén om att de som är negativa till monarkin måste tala klarspråk.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Eric Rosén

Eric Rosén är 32 år, journalist och nyhetschef på Nyheter24.

Förutom analyser och artiklar skriver Eric Rosén varje måndag en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Eric på twitter gör du det här.

De senaste skriverierna i Aftonbladet om Kungen, Lettström, kriminella, mutor och lögner är rätt besvärande. Samtidigt är det mer en upprepning och bekräftelse på vad man tidigare fått veta än helt nya uppgifter. Och ingen kan väl ärligt talat ha trott att det tvivelsutan var fullständig sanning som vår käre kung berättade i den märkliga TT-intervjun?

Därför kan jag tycka att det är lite larvigt om vi nu låtsas reagera med förvåning när det kommer fram fler detaljer på samma tema.

Att riksdagsledamoten Lena Olsson i Vänsterpartiet reagerar med att kräva att åtalsimmuniteten för kungen försvinner kan jag också tycka är lite larvigt. För det är ju som Tuve Skånberg säger - ”Det är kungen hon är ute efter, inte hans immunitet.” Det vill säga – Olsson vill egentligen avskaffa monarkin, inte modernisera den, och därför borde hon säga det. Kritisera inte systemet för att delar av det är omodernt – peka i så fall på den fullständiga skevheten i upplägget och kräv än tydligare en avskaffad monarki.

Men det här är ett område där de flesta partier tassar försiktigt av rädsla för att skrämma väljare. Även socialdemokraterna, som enligt partiprogrammet vill avskaffa monarkin, fegar ur när de säger att de är beredda att ligga i frontlinjen för avskaffandet av monarkin så fort hela svenska folket är övertygat. Man försöker alltså plocka poäng utan att riska något över huvud taget. Det är småfult. Då är ju KD:s linje, men öppna meningskiljaktigheter mellan trogna rojalister som Tuve Skånberg och framträdande republikförespråkare som Peter Althin, långt mycket ärligare.

Den som vill avskaffa monarkin har ett ganska gyllene läge att göra sin röst hörd. Monarkin är svagare än på evigheter och den blir knappast modernare eller rimligare ju längre tiden går. Förutsättningarna är lysande. Den som inte i dag klarar att driva frågan rakryggad kommer nog aldrig kunna göra det.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man anhållen för våldtäkt utomhus i centrala Åre

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.