Eric Rosén.
Eric Rosén. - Foto: Karin Bylund

Eric Rosén: "Svensk utrikespolitik allt mer ryggradslös"

KRÖNIKA. Ojojoj då är inte svaret på nästan någon utrikespolitisk fråga.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Eric Rosén

Eric Rosén är 32 år, journalist och nyhetschef på Nyheter24.

Förutom analyser och artiklar skriver Eric Rosén varje måndag en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Eric på twitter gör du det här.

Sedan Sverige gick med i EU har vi i allt högre grad fått en "Ojojoj då"-hållning till den egna utrikespolitiken.

Vi ställer inga krav, uttalar ingen uppfattning, har ingen egen officiell hållning i utrikespolitiska spörsmål – om inte EU redan formulerat en gemensam linje. I stället säger vi ingenting eller i bästa fall ”ojojoj då, det där var ju inte så trevligt, kan jag tycka” när små eller stora felaktigheter, brott och övergrepp begås ute i världen.

Den egna rollen har marginaliserats och även om betydelsen av Sveriges kritiska röst kanske alltid varit lite överskattad internationellt har den aldrig varit så klen och tam som nu. Jag kan till och med sakna senaste gången någon muttrade över att ”Sverige försöker agera världssamvete nu igen”.

Att vi följer EU-linjen oftast och att svensk utrikespolitik mer blir en kompromiss- och förhandlingsfråga än något som enbart Carl Bildt sköter om är logiskt i och med medlemskapet. Det är emellanåt också bra – ett enat EU har väldigt mycket kraft. Men det får inte leda till att den svenska rösten tystnar helt. Så ohyggligt klena vi varit i fördömanden av våldsamma och extremt repressiva diktaturer under den arabiska våren – för att vi avvaktar EU – får man inte vara. Där krävs tydlighet från början.

Och när det gäller högst konkreta svenska spörsmål måste vi visa mer ryggrad än vi gjorde när fotbollsmatchen mot Bahrain spelades nyligen trots det folkliga uppror som pågick (där demonstranterna dessutom också troligen slogs ned med svenska vapen - ojojoj då). Regeringen Reinfeldt, och kanske också regeringen Persson dessförinnan, ser det här som en försiktig och balanserad utrikespolitik när tystnaden i själva verket i sig är ett godkännande och samarbeten av olika slag är en förbannad välsignelse.

Rent parodiskt blir det när det gäller hockey-VM i Vitryssland 2014. Vi, en av världens främsta hockeynationer, framstår som totala pajasar när vi först inte har några invändningar mot att medverka i diktatorn Lukasjenkos propagandacirkus (visste Bildt ens att de skulle ha ett VM där?) och sen – när EU blir förbannade och börjar prata bojkott – rusar vi fram och låter som att det här varit viktigt för oss hela tiden. Ojojoj då. Det blir inte bara hyckleri, det blir riktigt larvigt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Snittlönelyftet blir 3,3 procent för alla lärare. Men det kan bli stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls.

S: Sätt stopp för nya friskolor

Socialdemokraterna vill helt sätta stopp för nya vinstdrivande friskolor. Vi vill att staten ska dra i nödbromsen och införa ett etableringsstopp, säger partiledare Magdalena Andersson.

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".