Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nolltolerans

- 06/02/2013, 09:52 -
Ehsan Fadakar, chefredaktör på Nyheter24.

Ehsan Fadakar, chefredaktör på Nyheter24.

Karin Bylund

Nyheter24:s chefredaktör Ehsan Fadakar om SD:s 25-årsdag och den rasism som en ren kostym inte kan dölja.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På Nyheter24 tar vi alltid ställning. Mot rasism, främlingsfientlighet och all politik och retorik som går ut på att förändra Sverige till ett land där vi gör skillnad på människor och människor. 

I dag fyller Sverigedemokraterna 25 år. Det är ett politiskt parti som har nynazistiska rötter och dagligen visar sin djupa och mörka rasism. Som journalist ska du vara opartisk, även i fallet med SD. Men vi kan aldrig kompromissa med människors lika värde för opartiskhetens skull. Även journalister måste ta ställning, mot rasismen och främlingsfientligheten. För det är i slutändan inte SD vi kämpar mot - utan den politik de driver. Den rasism de sprider. Det hat de förmedlar. 

Senaste åren har SD vunnit mark bland väljare och även media. Muslimhatare beskrivs som islamkritiker. Rasister kallas för invandringsmotståndare. Sakta men säkert accepteras deras världsbild - trots järnrören, skandalerna och de många lögnerna. Till och med Moderaternas partisekreterare Kent Persson köper SD:s problembeskrivning. I en sällsynt dum kommentar säger han att "SD har pekat på integrationsproblemen" "när ingen annan resonerat om det". Persson verkar ha levt under en sten senaste åren. Det finns väldigt få som inte debatterat och erkänt de integrationsproblem vi har i Sverige. Det är tyvärr en retorik som härstammar från ledande Sverigedemokrater och deras anhängare på nätet. Att en framträdande moderat använder sig av samma populistiska problemformulering är djupt beklagligt. 

Sedan Nyheter24 lanserades i slutet av 2008 har vi konsekvent bevakat Sverigedemokraterna, dess företrädare och deras politik. Vi är bra på det. Den största anledningen? Vi är lika bra på nätet som SD är. Och de är väldigt bra. I flera år har bland andra järnrörsmannen Kent Ekeroth outtröttligt byggt en armé av likatänkande rasister, som är villiga att varje dag ge sig ut och sprida föraktet som SD-representanter inte kan eller får vädra i offentlighetens ljus. De är ofta arga unga män som har tangentbordet som vapen. Argast av dem alla är Kent Ekeroth. Kvinnor verkar vara det främsta målet för dessa unga män. "Blatte-lover" är ett relativt fint sätt att beskriva kvinnor som står upp för människors lika värde. Vad dessa arga män skriver anonymt på nätet är ofta mycket grövre än så. Är det här något vi ska acceptera? Nej. Aldrig. Det vore ett stort misslyckande om vi lät näthatet och kvinnoföraktet förbli normaltillståndet i Sverige. 

Så vad händer nu? SD har etablerat sig som Sveriges tredje största parti. De har gjort det med en retorik som pekar ut en redan utsatt grupp som skyldiga till allt ont i Sverige. Det verkar vara en lyckad strategi. Jimmie Åkesson har framgångsrikt lyckats tvätta bort det mesta av den smutsiga rasismen. Men det är inte den rena kostymen som gör mannen. Därunder finns skiten kvar. De uppenbara kopplingarna till rasistbloggen Avpixlat är bara toppen av isberget. 

Nu mer än någonsin tidigare måste vi stå upp. Mot rasismen. Mot hatet. Mot all politik som skuldbelägger enskilda grupper på grund av deras härkomst. Det är god tid för en nolltolerans mot skiten. Allt annat är ett misslyckande för världens bästa land, Sverige.