"Väx upp och ta av dig offerkoftan Ken Ring"

- 02/10/2014, 14:53
Nyheter24:s Matilda Andersson.

Nyheter24:s Matilda Andersson.

Privat

Ken Ring får kritik i en debattartikel av ung kille. Hur han svarar? Genom att hänga ut sin meningsmotståndare på Instagram.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag skriver Samuel Nudel, aktiv inom Svenska kommittén mot antisemitisms ungdomsnätverk, en debattartikel i Expressen under rubriken "Sluta upp att gulla med Ken Ring". Där går han till angrepp mot artisten och pekar på flera av Rings tidigare antisemitiska och homofoba uttalanden.

Nudel tar bland annat upp att Ring vill "minska invandringen", hans tidigare uttalanden om att "judar är snåla" och hoten från 1999 när han uppmanade publiken att våldta prinsessan Madeleine och skrek "Carl Philip – hur är Peter Jöbacks arlse?"

Samuel Nudels slutkläm är att det är dags för svenska medier att sluta gulla med Ken Ring.

Hur väljer då Ken Ring att svara på kritiken? Genom att lägga ut en bild på debattartikeln på Instagram, riktad till sina 44 000 följare.

Så här skriver han: "Kan inte kommentera en kille som går i min sons parallellklass. Däremot kan jag gulla med dig och hjälpa dig med läxorna. Se till och va hemma senast 8 bara …. Puss och ha en bra dag i skolan".

Jag tänker inte gå så långt som att kalla det ett hot. Men att ge sig på en ung kille på Instagram, som enligt Ring själv är lika gammal som hans son är jävligt osmakligt.

Ken Ring är något av en svensk legend. Hans musik hyllas, hans kaxiga attityd höjs till skyarna av många unga som också vill "gå sin egen väg". Och med det kommer ett stort ansvar – oavsett om Ring själv vill det eller inte.

Jag minns när han skrek det där om prinsessan Madeleine. Jag minns förfester långt senare när unga pubertala tonåringar garvade åt honom och dunkade bärsen i bordet och tyckte att Ring var något av det häftigaste som detta land har att erbjuda.

Samtidigt rasade de som Ring kallar PK-människor.

Vad hände sedan? Ken Ring var med i TV4:s "Så mycket bättre" och blev plötsligt hyllad av alla. Ute i stugorna. Av föräldrar. Av människor som tidigare aldrig lyssnat på hans musik men som hört talas om bråkstaken. Plötsligt blev han välkommen och folklig.

Har det fått Ring att ändra attityd? Har en intervju i mama fått Ken att bli en folklig farsa? Kanske det. Är det bra att kändisar vågar tänja på ramarna och inte vara så jäkla PK? Absolut. Men är det okej att samma artist, gång på gång, får komma med uttalanden som är homofobiska, rasistiska och anisemitiska? Med enda försvar att han själv blivit utsatt för rasism och att han har polare som är judar.

Nej, det är ju inte det.

För Ken, du är en förebild. Du är en förebild för tonåringar som snart blir vuxna. För alla som lyssnar på din musik. Som köper din bok. Som är en del av dina 44 000 följare på Instagram.

Trots att du har fyra ungar har vi sedan länge förstått att du vägrar växa upp. Men snälla, gör alla dina unga fans en tjänst: håll dig borta från sociala medier så länge du inte har något mer vettigt att komma med.